La carta de Pedro Sánchez és del mateix dia que el jutge va notificar a Begoña Gómez la condició d'investigada, el passat 24 d'abril. La cosa és que el magistrat que va rebre la denúncia del pseudosindicat ultra Manos Limpias contra la dona del president del govern espanyol la tracta com a investigada en el procés des que va obrir diligències prèvies, el passat 16 d'abril, tot i que encara no l'ha citat a declarar. Així ho mostren les resolucions dictades pel jutge del Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, i que consten en el sumari —el secret del qual s'acaba d'aixecar.

En la interlocutòria del 16 d'abril, el magistrat va plantejar que "se li atribueix aquesta condició processal (d'investigada)". És per aquesta raó que li va donar trasllat de la interlocutòria perquè pogués designar advocat i que estigués present en les primeres diligències que va ordenar el jutge, la testifical de dos directors de mitjans de comunicació que havien publicat informació que havia desembocat en la denúncia de Manos Limpias per presumpte tràfic d'influències.

La defensa de Gómez i la carta de Sánchez

"Posi's en coneixement de la persona investigada la incoació de les presents diligències prèvies als efectes que, si ho estima oportú, designi advocat i procurador", afegia la citada resolució del jutge, del 16 d'abril. Amb tot, cal afegir que en el sumari no consta cap interlocutòria en la qual es cridi a declarar a la dona de Sánchez a seu judicial com a investigada o en la qual es justifiquin els motius pel qual se li atorga aquest estatus processal.

Quatre dies més tard, el 22 d'abril, el jutge deixa constància en una altra resolució que la investigació es dirigeix contra Gómez com a possible participant dels fets denunciats. La defensa de la dona del president la va rebre el 24 d'abril i va cursar personació davant del jutjat el mateix dia. Unes hores després, Sánchez va anunciar en una "carta a la ciutadania" que es plantejava dimitir per les acusacions de corrupció contra Gómez i va dir que es prenia cinc dies per "reflexionar".

La reacció del PP

Davant de la informació coneguda aquest dimarts, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha acusat el president d'"amagar" la condició d'investigada de la seva dona i ha remarcat que ho "sabia" abans de la carta. Així, ha considerat que el govern espanyol no es comporta "d'una manera decent" ni "a l'altura dels espanyols".

"El 24 d'abril ell sabia perfectament que ja tenia la condició d'investigada per tràfic d'influències i corrupció. I no només ho sabia, sinó que aquell mateix dia, simultàniament a l'enviament d'aquesta carta a tots els espanyols, generant una crisi institucional sense precedents en la nostra democràcia, s'estava designant advocat i procurador", ha remarcat Gamarra, en una roda de premsa en el Congrés d'aquest dimarts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!