El candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, ha titllat de "decebedor" el discurs que ha fet la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, després de ser proclamada. En roda de premsa des de la Cambra, un cop feta la constitució, Illa ha afirmat que "jutjarem pel que fan, no pel que diuen que fan, però el que han dit que es proposa fer no ens ha agradat gens. Apunta a una cronificació de la situació i ens ha semblat decebedor".

Tot i que no li agradi gens a Illa, Borràs serà la presidenta del Parlament que es trobi en la seva intenció de presentar-se a la investidura, potestat que cal recordar que té la dirigent de JxCat i no els candidats de cada grup. Tanmateix, Illa ha reiterat que li transmetrà la seva voluntat de "ser el nou president de la Generalitat" per guanyar la confiança de la majoria de diputats, gesta gairebé impossible tenint en compte la majoria independentista de 74 escons.

 

Illa no se n'ha estat de carregar contra el discurs de Borràs, en què ha deixat anar idees com "fer respectar el Parlament davant d'ingerències exteriors" i "culminar l'alliberament nacional". El socialista ha afirmat que la primera obligació de la nova presidenta és preservar la dignitat de la Cambra i respectar el marc de convivència i de l'Estat de dret. "Alguns insisteixen en fer del Parlament una eina de confrontació, en lloc d'una eina útil de diàleg per solucionar els problemes dels ciutadans.

Precisament, sobre l'aritmètica parlamentària actual i sobre el fet que Borràs sigui qui decideixi quin candidat es presenta a la investidura --també vol fer-ho Pere Aragonès (ERC) i és més a prop d'aconseguir els suports necessaris--, el socialista ha dit que Borràs decidirà, però que ell vol complir el seu compromís: "Tinc la legitimitat i l'obligació d'intentar una investidura, i ho faré".

Illa i Granados, aspiració que acaba en frustració

El futur ningú el pot predir però tot fa pensar que Illa es quedarà tan o més lluny en les seves aspiracions que la seva número dos, Eva Granados, la candidata del partit a presidir el Parlament. Granados no només no ha pogut convertir-se en la segona autoritat de Catalunya sinó que ha vist relegada la seva posició final a vicepresidenta segona, en una Mesa on els independentistes hi ocuparan cinc dels set seients. 

Ara bé, l'únic malestar que els socialistes sembla que podran provocar en ERC serà la impossibilitat que els comuns formin part del Govern de "via àmplia" que els republicans vénen defensant des de fa molt temps. La seva líder, Jéssica Albiach, ha donat gairebé per tancades les negociacions amb el partit d'Oriol Junqueras​ pel fet que Borràs s'hagi convertit en presidenta de la Cambra.

"Tenim el Parlament més d'esquerres des de 1980 i, per tant, no entenem que la presidenta del Parlament sigui Borràs. ERC ha continuat mantenint la hipoteca amb JxCat. Nosaltres els hi vam dir: o Govern o oposició. Ara nosaltres continuarem treballant des de l'oposició", ha lamentat.