Hi ha comunitats autònomes que actuen correctament i després hi ha la Comunitat de Madrid. Entre línies, això és el que ha vingut a dir el ministre Salvador Illa aquest dijous al Congrés dels Diputats, on ha comparegut per informar i justificar l’estat d’alarma aplicat a vuit municipis de Madrid, inclosa la capital espanyola. Les últimes mesures decretades a Catalunya, amb el tancament de bars i restaurants, li han servit d’exemple de bona i ràpida actuació per evitar mesures més dràstiques en el futur. També el que estan fent altres països, com França a les seves principals àrees metropolitanes. "La salut pública és l'únic que ens importa", ha deixat clar.

En la seva compareixença davant la cambra baixa, el ministre de Sanitat ha subratllat com la majoria de comunitats autònomes han anat adoptant mesures de restriccions amb dades molt inferiors a les de Madrid. És el cas de la Generalitat, un dels exemples que ha fet servir, que ha anunciat “mesures més estrictes, com el tancament de bars i restaurants, per reduir al màxim possible el risc i evitar mesures encara més estrictes”.

“Les comunitats estan actuant amb determinació i contundència. Els ho vull agrair des d’aquesta tribuna”, ha assegurat Salvador Illa, que també ha fet referència als confinaments a Múrcia, les dues Castelles, el País Valencià, Navarra, La Rioja, l’Aragó, Andalusia, Extremadura o les Balears. És a dir, pràcticament totes menys la Comunitat de Madrid. “Estan prenent decisions ràpides i anticipant-se per evitar majors increments”, ha contraposat.

Com ja ha estat fent des que va decretar l’estat d’alarma a Madrid, el dirigent socialista ha fet una cronologia de les topades amb Madrid, que va negar-se a adoptar unes mesures que la mateixa comunitat havia acordat amb el ministeri. Davant l’immobilisme d’Ayuso, La Moncloa va decidir prendre les regnes. Ha reiterat que les mesures adoptades són les mateixes que abans de l’estat d’alarma, que “són mesures de mínims”, i que el seu únic objectiu és “doblegar la corba en els territoris més afectats per la pandèmia i minimitzar l’impacte social i econòmic”.

“La gran majoria de comunitats han anat prenent decisions en aquesta línia amb indicadors més baixos dels acordats al Consell Interterritorial”, ha remarcat, en diverses ocasions, el ministre de Sanitat. “L’obligació de qualsevol administració és frenar el virus”, ha defensat. En aquest context, ha avisat que la situació avui és “fràgil” i “preocupant”, i que per tant “cal no abaixar la guàrdia”.

Davant la polèmica pels objectius d’incidència acumulada, el ministre socialista ha afirmat que l’objectiu “no és baixar de 500, sinó molt més, a 100 o encara més”. Ha recordat com el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties qualifica com a “preocupant” una incidència superior a 60, com a “molt alt risc” una incidència superior a 120 i com a “risc màxim” una incidència superior a 240.

Pel que fa a la durada, de moment no ha contemplat cap pròrroga. Amb les dues setmanes d’estat d’alarma, seran 23 dies amb aquestes mesures. “Confiem que siguin suficients”, ha desitjat. Ha fet una crida a abandonar “disputes estèrils”.