El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat una mica més el pla de vacunació de la covid-19 que el pròxim  dimarts preveu aprovar el Consell de Ministres. "Per anar bé, al maig hauríem de tenir un nivell de vacunació del 60 o el 70% de la població. Els experts ens diran quines persones i per quin ordre s'han de vacunar", ha assenyalat Illa aquest dissabte en una entrevista a Catalunya Ràdio.

"30 milions de ciutadans vacunats durant el primer semestre del 2021 seria un percentatge molt important. No sé si hi arribarem, però serà un percentatge molt important", ha precisat poc després el titular de Sanitat en una altra entrevista a Rac1. Sobre l'obligatorietat d'aquesta vacuna, Illa s'hi ha mostrat contrari: "Seria contraproduent".

Segons Illa, el pla de vacunació donarà el tret de sortida a principis de 2021 i la intenció és "tenir a la majoria de la població immunitzada" entre els mesos de maig i juliol del mateix any.

Davant aquesta situació, ha sostingut que el sistema sanitari "està preparat i en condicions" per a garantir l'accés de la vacuna, i ha destacat que actualment hi ha 13.000 punts de vacunació en el territori espanyol i que en anteriors ocasions s'ha pogut vacunar de la grip a més de 14 milions de persones en 9 setmanes.

La vacuna a nivell europeu

El ministre ha afirmat que s'està impulsant una estratègia de vacunació a nivell europeu que permetrà que es distribueixin en tots els països de manera equitativa i seguint els mateixos tempos: "És un exercici de coordinació notable".

Ha destacat l'efectivitat de les bovines Pfizer, BioNTech i Moderna: "Són les dues que presenten una tecnologia innovadora que han donat resultats que han sorprès els experts".

Desescalada a Catalunya

En relació amb la desescalada a Catalunya a partir del dilluns 23 de novembre, ha defensat que l'aixecament de restriccions de manera progressiva és prudent, encara que ha demanat responsabilitat ciutadana: "Hem d'anar amb molta prudència per a evitar prendre mesures que ningú voldria".

En aquest sentit, ha cridat la ciutadania a mantenir "la guàrdia alta" i a continuar complint les mesures sanitàries per a frenar els contagis de Covid-19 i per a evitar una relaxació que suposi un repunt de casos.