Unidos Podemos avança amb el vent a favor en les enquestes que li auguren el sorpasso, i els seus dirigents no se n'amaguen a les portes del 26-J de la voluntat de desbancar PSOE. És a dir, la pasokització, en referència al tomb electoral que Syriza li fa fer al PASOK a Grècia. El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest dilluns que l'objectiu de la coalició que ha conformat amb Izquierda Unida era ocupar el nou espai socialdemòcrata, enmig de la crisi política i institucional que viu Espanya i també la Unió Europea. 

En un acte que ha presentat el coordinador general d'IU, Alberto Garzón, i emanava essències de campanya, Iglesias ha insinuat que l'alternativa que li quedava als socialistes era aliar-se amb els podemistes pel bé de la seva supervivència. "Cal una aliança amb la vella socialdemocràcia, estem cridats a governar amb ells" ha indicat el líder de la formació morada en un moment en què les polítiques d'austeritat "han fracassat" en paraules seves, motiu pel qual haurien aparegut formacions com Unidos Podemos, que reivindica mantenir la sobirania estatal, dins del projecte d'integració europea. 

Amb la campanya a la volta de la cantonada, l'objectiu de Podemos és el de posar el PSOE en la tessitura de triar entre ells o el Partit Popular (PP) per a la conformació d'executiu a l'Estat, en cas que el sorpasso es faci efectiu. "Unidos Podemos és l'alternativa més clara al PP, i els socialistes hauran de triar si governen ells o nosaltres" ha plantejat, encorbatat, com quan va assistir al Cercle d'Economia, ja que aquest cop la trobada era al Foro Nueva Economía madrileny. També ha emplaçat Ferraz a consultar les bases sobre quina aliança preferien. 

Però en cas que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, opti per forjar aquesta vegada la "coalició d'esquerres, a la valenciana", la baralla per qui ocupa la presidència podria ser el nou escull a salvar. Iglesias afirma que malgrat el sistema electoral és desproporcional en moltes províncies d'Espanya, com a conseqüència de l'aplicació de la llei d'Hondt en les circumscripcions petites, "qui guanya les eleccions és qui més vots té". És a dir, que si la formació morada supera els socialistes en vots però no en escons, el dirigent podemista creu que ell hauria de ser-ne el president. 

Però les posicions del líder contrasten amb les del número dos, Íñigo Errejón. Errejón va indicar en una entrevista fa uns dies que socialdemòcrates i comunistes eren "espècies del passat". Preguntat per El Nacional sobre el per què de les contradiccions, Iglesias ha sortit del pas, entre riures i amb humor, afirmant que els termes estaven vinculats a qüestions històriques i que aquestes només eren "etiquetes". Aquestes paraules han estat reiterades per el secretari d'organització, Pablo Echenique, a la sortida de la trobada. 

En el terreny ideològic, el dirigent de la formació morada s'ha hagut de defensar pel fet de concórrer amb Garzón, qui en altres ocasions no ha amagat la seva tendència comunista. "Marx i Engels eren socialdemòcrates" ha afirmat Iglesias.  

El projecte de "país patriòtic"

La coalició Unidos Podemos, influida per l'estratègia dels podemistes, es planteja com el resultat del fracàs de les polítiques d'austeritat i la tercera via. És a dir, que vol superar tendències ideològiques social-liberals com la de l'expresident del Regne Unit, Tony Blair. 

Iglesias ha fet un discurs eloqüent davant d'empresaris, periodistes, polítics i altres personalitats de la capital de l'Estat, que ha deixat en escac a aquells qui consideraven que a Podemos li mancava programa. El dirigent ha situat la irrupció del partit arrel dels moviments del 15-M, que va suposar un "moviment subterrani", així com una "crisi orgànica i de consensos" de la política espanyola. L'expressió immediata de l'auge de la candidatura l'ha situat en l'ascens al govern a capitals com Barcelona i Madrid, en les quals basen la seva capacitat per governar l'Estat.

No és el municipalisme l'únic actiu pel qual volen distingir-se. També la plurinacionalitat ha estat en l'eix del debat i el podemista ha recordat que calia dur a terme en referèndum a Catalunya, al marge que alguns membres d'En Comú Podem recullin firmes per la independència. El projecte de país i candidatura "patriòtica" com ha afirmat Errejón, és bona part de la base del seu projecte per a Espanya. "L'europeísme ha de ser compatible amb la sobirania" ha tancat el cap de llista a l'hotel Ritz madrileny.