El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha sortit a per totes en l'acte final dels comuns per a les eleccions del 14-F. Més centrat en la guerra de declaracions amb alguns companys de govern que en els comicis catalans, el líder de Podemos no se n'ha estat de reafirmar-se en denunciar que hi ha "anomalies democràtiques" a l'Estat espanyol.

"La veritat té un efecte demolidor. Simplement dir coses que són certes mobilitza bona part dels defensors del privilegi, de la mentira, dels que fan apologia de la mentida i ataquen la veritat d'una manera cridanera. Així que seguim dient veritats", ha etzibat.

 

Iglesias ha fet aquestes declaracions després que diverses ministres del PSOE, companyes seves de govern, l'hagin corregit defensant la democràcia espanyola, com és el cas de la vicepresidenta Carmen Calvo, la ministra de Defensa, Margarita Robles, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, o el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez. A més, els líders de la dreta espanyola també el van criticar i, fins i tot, el líder del PP, Pablo Casado, va demanar el seu cessament.

Així doncs, Iglesias ha enumerat totes les "anomalies democràtiques" que hi ha a l'Estat per defensar el seu posicionament crític. "Tenir un excap d'Estat que presumptament ha evadit impostos, que presumptament es va enriquir amb comissions i que està als Emirats Àrabs Units no permet parlar de plena normalitat democràtica", ha reivindicat.

El mateix ha fet amb el bloqueig de la renovació de la cúpula judicial, l'imminent empresonament de Pablo Hasél, l'empresonament d'altres rapers, titellaires i tuitaires, el control de la banca sobre els grans mitjans de comunicació, la corrupció del PP, la judicialització del procés independentista català, les fosses amb milers de republicans, la pressió d'expresidents del govern espanyol a la justícia argentina perquè no jutgi Martín Villa pels crims franquistes, la presència d'expresidents en consells d'administració d'empreses energètiques i l'entrada de l'extrema dreta amb l'aval del "liberalisme i el conservadorisme espanyol". 

Albiach, centrada en JxCat

Per la seva banda, la candidata al 14-F, Jéssica Albiach, ha presentat les eleccions com un plebiscit entre "el desgovern i la repetició electoral" o bé un Govern "transversal i d'esquerres". "Són un plebiscit entre el desgovern que és la repetició electoral o la presidència amb Laura Borràs o Joan Canadell i un Govern transversal, d'esquerres, que doni sortida social a la crisi i una taula de diàleg que és una oportunitat històrica", ha avisat.

L'últim dia de campanya electoral Albiach ha dit que "òbviament" que volen formar part de l'executiu perquè si no no s'haurien presentat a les eleccions. "No hem vingut a fer la rebequeria, a ser a l'oposició i a ser puristes", ha subratllat justificant així el seu lliurament al PSC, malgrat la proximitat d'aquest partit amb els poders econòmics i el seu rebuig a polítiques socials com la regulació dels lloguers.