El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest dijous que ell i el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, han parlat per telèfon i han coincidit en la necessitat d’explorar una via de “govern progressista” si la investidura del president del govern espanyol en funcions fracassa.

En declaracions als periodistes al Congrés, Iglesias també ha assenyalat que estan d’acord que primer cal esperar i veure quins suports aconsegueix sumar el PP perquè el seu candidat es presenti a una sessió d’investidura.

“Si Mariano Rajoy fracassa, estem d’acord els dos que hauríem de dialogar i que el que necessita Espanya és un govern de progrés”, ha assenyalat als passadissos de la Cambra Baixa. També ha precisat que Sánchez ha confirmat que el PSOE votarà 'no' a la investidura d’un candidat del PP.  

"Els números sumen" 

Segons ha defensat el líder de Podemos, "els números sumen" per poder formar un govern alternatiu encara que compti "amb molts enemics" i tingui "dificultats" per poder constituir-se. Concretament, s'ha referit a l'"elit econòmica" que, segons la seva opinió, "vol evitar" que el PSOE i Podemos arribin a un acord, així com a alguns sectors del PSOE: "La decisió al PSOE l'ha de prendre resa Pedro Sánchez" , ha dit.

Iglesias s'ha mostrat esperançat al mateix temps que ha elogiat la postura de Pedro Sánchez a mantenir "feliçment" el seu 'no' a Rajoy: "Vaig fer dues previsions, que Ciudadanos canviaria la seva abstenció per un 'sí' i que, a partir d'aquí, el PSOE potser podria canviar. Espero no haver encertat i que abans d'explorar terceres eleccions s'explori la possibilitat d'un govern progressista a Espanya ", ha apuntat, remarcant que, en qualsevol cas, que no hi hagi nous comicis depèn del PSOE .

Si els socialistes compleixen la seva paraula, ha incidit Iglesias, "el més raonable" és que es busqui una alternativa per a l'executiu. En aquest sentit, ha recalcat que la posició de Podemos respecte a un govern del PP "és clara" ja que no aniran amb els populars "ni a la cantonada".

"Una burla als espanyols"

Per a Iglesias, la "situació de bloqueig que està provocant el PP" és "greu". En la seva opinió, Rajoy "està obligat" a presentar-se a la investidura: "És una burla als espanyolscontinuar amb un teatre que es podria resoldre molt abans", ha assenyalat.

I ha defensat que Podemos està "compromès" amb els espanyols que han estat "víctimes" d'unes polítiques "ineficients" impulsades pel PP. "Tothom sap que un govern de progrés amb nosaltres es pot explicar", ha manifestat, restant així importància al fet que les seves aparicions públiques s'hagin reduït aquestes últimes setmanes