El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest dimarts que vol reunir-se "al més aviat millor" amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, per parlar de la seva situació i de la resta de polítics catalans presos pel procés sobiranista, però també dels pressupostos. No obstant això, ha assenyalat que encara no hi ha una data tancada.

"Cal normalitzar el diàleg polític. És una cosa normal i saludable que el secretari general de Podemos es reuneixi amb el cap d'ERC", ha assegurat el líder del partit morat en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Congrés.

De fet, Iglesias ha afirmat que el que és "excepcional" és que Junqueras i altres polítics catalans romanguin en presó preventiva per la causa del procés. "Desitjaria que no fos a la presó", ha assegurat. "La nostra posició és molt clara, els presos haurien de ser fora", ha insistit.

"La situació dels presos és un problema polític, però n'hi ha més"

Això sí, Iglesias ha destacat que a més d'aquesta qüestió, hi ha altres "problemes polítics" per resoldre com els que atenen, segons el seu parer, els pressupostos que ha acordat Podemos amb el govern de Sánchez, i que necessiten el suport d'ERC i del PDeCAT.

"Que els ciutadans catalans no arribin a final de mes és un problema polític i jo estic convençut que una força política d'esquerres no impedirà que els ciutadans a Catalunya puguin guanyar 900 euros de salari mínim, o que pugi la dependència", ha defensat.

En aquest sentit, ha assegurat que "la política no s'esgota en un tema encara que aquest tema pugui ser molt important". "Parlarem de política. Parlarem de moltes coses. La situació dels presos és un problema polític, però hi ha més problemes polítics", ha recalcat Iglesias, qui ha criticat en diverses ocasions que els independentistes insisteixin a condicionar el seu suport als pressupostos a l'absolució dels presos o la millora de la seva situació.

Visita a altres dirigents

Així mateix, ha assegurat que tal com vol veure's amb Junqueras, està "plenament disponible" per reunir-se amb qui vulgui, perquè és "la seva obligació parlar amb els dirigents polítics, estiguin en llibertat o a la presó". "Em vaig veure amb Quim Torra i també amb Carles Puigdemont quan era president de la Generalitat. Tinc plena disposició per veure tots els dirigents polítics que sigui necessari veure, siguin on siguin", ha reafirmat.

D'altra banda, preguntat sobre el PNB i les seves crítiques a Podemos per la seva actitud en la negociació dels pressupostos del País Basc, Iglesias ha assenyalat que "potser cal dialogar més" amb els nacionalistes bascos, també allà. "Potser podem arribar a un acord", ha apuntat.