El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha sorprès a tothom quan aquest dijous ha anunciat que la formació morada interposarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. No només perquè ja fa un mes de la intervenció i perquè no ha comptat amb els independentistes per sumar forces, sinó perquè l'ha anunciat en solitari i no acompanyat del líder d'En Comú Podem, i ara candidat a la Generalitat el 21-D, Xavier Domènech. 

De fet, els comuns no tenien previst anunciar el recurs, amb els que fa setmanes que treballen, fins el proper 4 de desembre, dia en que comença oficialment la campanya electoral pel 21-D. Iglesias, però, ha trencat els plans de Domènch anunciat el recurs en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Congrés. 

"És veritat que ho anàvem a anunciat el dilluns 4. Al Pablo li ho han preguntat i ha dit que estàvem treballant en això", ha hagut de reconèixer Domènech durant una roda de premsa posterior, i en ser preguntat al respecte. El líder de Podemos havia assegurat estona abans que el partit estava treballant per reunir les firmes necessàries per presentar un recurs d'inconstitucionalitat, després que el dia anterior el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, l'animés a presentar-lo. 

Malestar dels comuns

Aquest fet, ha causat malestar a  les files dels comuns. No només pel fet que s'hagi anunciat abans del que tenien previst, sinó també perquè, segons fonts de la confluència, es tracta d'una iniciativa d'En Comú i no dels grup confederal.

De fet, els comuns portaven setmanes preparant-ho i el paper de Podemos s'hauria limitat bàsicament a facilitar les firmes dels seus diputats per arribar al 50 parlamentaris necessaris per tirar endavant la iniciativa. "Portem setmanes preparant amb diversos experts i constitucionalistes, buscant quina era la forma més efectiva de poder-lo presentar perquè efectivament tingués un resultat positiu de la presentació davant el Tribunal Constitucional", ha explicat Domènech durant la roda de premsa.

Fins aquest dijous la formació morada no havia manifestat públicament la seva intenció de recórrer el 155, tot i manifestar-se contrari a la mesura.

Sense els independentistes

El recurs contra la intervenció de la Generalitat no comptarà amb el suport dels grups independentistes a la cambra. En aquest sentit, Esquerra ha criticat que Podemos no s'hagi posat en contacte amb ells per presentar el recurs, mentre que el PDeCAT ha assegurat que sí que hi havia hagut contactes amb la seva formació i que eren coneixedors de la presentació recurs. 

Podemos, però, nega que hi hagin hagut contactes amb els nacionalistes i en tot cas asseguren que ha sigut el PDeCAT qui es va dirigir a ells per parlar del recurs. Així ho ha explicat en roda de premsa el diputat d'En Comú Josep Vendrell, que ha defensat que no volen ajuntar-se amb els independentistes perquè els consideren "corresponsables" de la situació.