El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, denuncia que la resposta del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, "posa en perill la democràcia i els drets civils". Iglesias considera que "és fonamental entendre que els demòcrates hem d'apostar per donar la paraula a la ciutadania. Pensem que la situació de conflicte que hi ha entre el Govern de l'Estat i la Generalitat requereix diàleg i solucions polítiques democràtiques per afrontar-lo".

Per tot això, ha llançat la proposta a la resta de forces polítiques de celebrar una assemblea en la qual parlamentaris i alcaldes abordin la situació a Catalunya i pressionin el Govern espanyol perquè busqui una solució dialogada i pactada, que segons el seu parer ha de passar per un referèndum acordat i amb garanties.

En concret, Iglesias ha explicat que a aquesta assemblea estarien convocats parlamentaris del Congrés, del Senat, de les cambres autonòmiques i el Parlament Europeu, i alcaldes de municipis de més de 50.000 habitants que estiguin compromesos amb la defensa dels "drets civils", davant la política d'"excepcionalitat" que està desenvolupant el PP.

"Aquesta assemblea podria dirigir al Govern espanyol un manifest que el cités per dialogar amb la Generalitat, per buscar solucions polítiques al conflicte de Catalunya, que permetin que tots els catalans puguin convocar un referèndum pactat, acordat amb l'Estat, per decidir el seu futur", ha detallat.

Per la seva banda, el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha afirmat que la resposta de l’Estat a Catalunya és “greu des del punt de vista democràtic” perquè es vulneren “les llibertats de reunió i d’expressió”. “El Govern espanyol ha intervingut el Govern de Catalunya per la porta del darrere”, ha dit Domènech, que ha acusat el PP d”’utilitzar Catalunya” per fer “una involució democràtica”. En aquest sentit ha advertit que el que passa a Catalunya podria passar ara a altres llocs de l’Estat perquè “quan s’obre aquest camí difícilment es pot tancar amb aquest govern”. 

Per això, ha apuntat que independentment del posicionament de les formacions sobre el referèndum de l’1-O i “sense que ningú renunciï a res”, l’assemblea ha d’aspirar a “aturar la deriva repressiva del PP” i a “interpel·lar perquè hi hagi un diàleg”.