El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha alertat aquest divendres que una hipotètica declaració unilateral d'independència de Catalunya seria la "pitjor decisió" que podria adoptar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i donaria peu a l'Executiu de Mariano Rajoy per aplicar mesures dures. Per això, li ha demanat que hi renunciï. 

En la seva intervenció davant el Consell Ciutadà Estatal de Podem reunit avui a Madrid, Iglesias ha assegurat que encara hi ha temps per a una mediació que eviti aquesta declaració i, com a conseqüència, que el Govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució o fins i tot el 116, que preveu l'estat d'excepció i de setge.

Ha advertit que aquesta possibilitat donaria al Govern espanyol el control de tots els ressorts institucionals a Catalunya, en una "situació d'excepcionalitat" i en un escenari en el qual dirigents de partits "amb molts vots" poden acabar a la presó. "Hem de seguir insistint en el fet que fins que no hi hagi declaració unilateral d'independència queda temps i hem de seguir despenjant el telèfon per evitar-la", ha remarcat.

"Nefast" discurs del Rei

Iglesias ha qualificat de "nefast" el discurs del Rei de dimarts passat perquè es va alinear amb el PP, una de les parts en conflicte, en un "comportament borbònic" que ja ha estat "sancionat per la història" en el passat. "L'error de l'altre dia va ser majúscul, apostant per la repressió que pot ser un desastre per a Catalunya i per al conjunt d'Espanya", ha denunciat.

Davant aquesta posició, ha contraposat l'aposta pel diàleg de futbolistes com Gerard Piqué o Andrés Iniesta i altres personalitats de la societat. S'ha mostrat "orgullós" que el seu partit lideri aquesta proposta de diàleg assumint que si s'ha de seure a parlar amb l'Església Catòlica, es fa.

El líder de Podem també ha emplaçat al PSOE que faci cas a les seves bases i no a la "vella guàrdia" del partit que sol diu "barbaritats" per afrontar el desafiament independentista, per construir una alternativa al PP. "Hem de tenir el cap fred", ha dit Iglesias, que ha insistit que el seu partit manté la "mà allargada" per obrir un diàleg que desbloquegi la situació a Catalunya perquè Espanya —ha dit— "no canta el Cara al Sol, ni el 'a por ellos'", sinó que és un país plural i obert.