El candidat de Podem a la Presidència del Govern espanyol, Pablo Iglesias, ha dit avui que la seva intenció és convocar un primer referèndum sobiranista només a Catalunya i abans d'un any, en el marc d'una reforma constitucional que posteriorment haurà de ser sotmesa a votació a tot Espanya.

Iglesias ha reiterat el seu compromís de convocar un referèndum d'independència a Catalunya per desencallar el seu encaix a l'Estat, i ha subratllat que si el seu partit governa, "la majoria dels catalans no voldrà anar-se'n" d'Espanya.

No voldran marxar

"Estic segur, humilment, que una majoria de catalans vol un encaix constitucional diferent, però no voldran anar-se'n d'Espanya", ha comentat Iglesias en el seu segon acte de la campanya de les generals a Catalunya. En aquest cas era davant el Fòrum Barcelona Tribuna, organitzat pel diari La Vanguardia, l'Associació Espanyola de Directius i la Societat "Amics del País", format principalment per empresaris, professionals i periodistes.

Per a Iglesias, el referèndum a Catalunya es podria fer sense ni tan sols reformar la Constitució a partir de l'article 3 de la llei orgànica que regula les consultes, en el qual parla de "províncies afectades" o a partir de "la sentència del Tribunal Constitucional que emplaça els parlaments català i espanyol a trobar una solució de consens", ha assenyalat.