Les nacionalitzacions "són perfectament possibles a la Constitució espanyola". Així ho ha defensat el vicepresident segon Pablo Iglesias aquest dijous, el mateix dia que Nissan ha anunciat el tancament de les seves plantes a Catalunya. En aquest context, i preguntat també pel cas d'Alcoa, el líder de Podemos ha recordat, amb el cas de Bankia sota el govern de Rajoy, que les nacionalitzacions "no són necessàriament d'esquerres". Ha subratllat que en aquests moments el que cal és "reconstruir la indústria en el conjunt de l'Estat".

Aquestes declaracions s'han produït durant la seva comparexença davant la comissió de reconstrucció del Congrés dels Diputats, després que ERC hagi apuntat a la nacionalització de Nissan i el BNG a la d'Alcoa. Pablo Iglesias ha recordat que cal vetllar sempre per l'interès general i que "les nacionalitzacions no són ni d'esquerres ni de dretes". Això sí, ha dit que no n'és partidari si el que es tracta és de "socialitzar pèrdues" com en el cas de la nacionalització de Bankia.

Segons el vicepresident espanyol, la crisi del coronavirus ha situat en el centre del dema "el fracàs d'un sistema de deslocalitzacions" que ha provocat "debilitat davant dels mercats especulatius". Ha posat l'exemple de la producció de respiradors. En aquest sentit, ha assegurat que "si les pandèmies són la nova realitat, una democràcia avançada ha de disposar d’instruments per combatre-la". I ha afegit: "Això no pot passar mai més".

Per altra banda, Iglesias ha apostat per "polítiques fiscals expansives", "reconstruir la justícia fiscal" i dotar l'Estat d'instruments de recaptació "eficaços tal com marca la Constitució". El líder de Podemos ha rebutjat les "amnisties fiscals", la supressió d'impostos a grans fortunes i els privilegis a grans empreses. "Si volem ser patriotes de veritat, i no només patriotes de polsera, cal acostar-nos als països nòrdics en el que es refereix a justícia fiscal", ha defensat. Per això ha reclamat una "taxa de reconstrucció", que seria l'impost a les grans fortunes que volen portar a aquesta comissió.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram