El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha afirmat avui a la Cadena Ser que "no és vàlida" una investidura telemàtica del president en funcions i candidat de JuntsxCat, Carles Puigdemont, perquè no pot ser president de la Generalitat des de Brussel·les, al mateix temps que ha dit que creu que els independentistes ja "tenen previst" l'escenari d'haver de presentar un altre candidat.

"Crec que és evident que no es pot ser president de Catalunya des de Brussel·les", ha assenyalat, després que Puigdemont hagi expressat avui que no renuncia a ser investit líder de l'Executiu català malgrat ser a Brussel·les.

El president en funcions defensa que sí que es pot governar des de Brussel·les i sosté que no es pot des de la presó. El líder podemista considera que, en el cas que es produeixi una investidura a distància de Puigdemont, "caldrà presentar-ne una altra". "Aquesta investidura no serà vàlida perquè ho han dit els lletrats del Parlament", ha argumentat, en referència a l'informe que rebutja una investidura telemàtica o delegada pel fet de ser contrària al reglament de la Cambra.

És més, Iglesias ha asseverat que els independentistes hauran de buscar "un altre candidat" a la investidura i que "ho tenen previst", malgrat que els grups parlamentaris de JuntsxCat i ERC hagin acordat defensar la proposta que el candidat a la Presidència sigui Puigdemont.

Parlar de problemes

Preguntat sobre els passos que, al seu parer, ha de fer l'Executiu en el cas que es produeixi una investidura a distància, el líder de Podemos ha demanat a Mariano Rajoy que comenci a "parlar dels problemes" dels catalans i espanyols. Per Iglesias, estar parlant "permanentment" del conflicte català —assumpte que ha qualificat de "serial"— "fa que alguns estiguin encantats" perquè "no es parla de pensions, corrupció, dependència o educació".

"Crec que no soc l'únic que n'està una mica tip, de parlar d'aquestes coses", ha manifestat, i després ha relatat que Catalunya és "el territori d'Espanya on hi ha més gent que li correspondria una ajuda per dependència que no rep".

D'altra banda, sobre la configuració del Parlament, per a la Presidència del qual ha estat elegit el republicà Roger Torrent, ha defensat que Podemos "va provar" de configurar una Mesa "plural", però "els independentistes i els monàrquics" ho van rebutjar.