El vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha denunciat que la televisió pública espanyola, TVE, hagi acomiadat els dos encarregats del rètol que ahir va aparèixer al programa La primera hora sobre la marxa de la princesa Elionor a Gal·les per estudiar batxillerat. En declaracions a RAC1, Iglesias considera que si "realment el rei emèrit no fos un fugit, ahir no s'haguessin ofès tant amb la comparativa que van fer per un rètol".

Recordem que en aquest rètol s'hi podia llegir: "Elionor marxa d'Espanya, com el seu avi". L'administradora de RTVE, Rosa María Mateo, va comunicar ahir a la tarda que fulminaven els dos treballadors.

I Iglesias ha recriminat la decisió: "Em sembla inacceptable que l'administradora pública intervingui i faci fora dues persones, és un abús".

Precisament, sobre la monarquia i els seus privilegis, Iglesias considera que el paper del candidat del PSC, Salvador Illa és inadequat: "No entenc la seva defensa absurda pels privilegis monàrquics i altres coses, però no entraré en ganivetades perquè un mínim d'elegància s'ha de tenir".

Fuig de la polèmica Illa-vacuna

La reiterada acceptació de les discrepàncies internes dins el govern espanyol s'ha convertit en una anècdota més. Per exemple, avui Iglesias ha admès que amb Pedro Sánchez la relació que tenen "no es basa en el bon rotllo" perquè tenen "formes diferents de pensar sobre la monarquia i altres coses". I centra tots els esforços a entendre's a partir del programa marcat.

Ara bé, tanca files amb aquells que es qüestionen els motius del candidat Illa per no fer-se una prova contra la Covid-19 a les instal·lacions de TV3, prèviament al debat, com sí van fer la resta de candidats. Com que Iglesias sap que ha estat, fins ara, en el mateix vaixell que el socialista, resta importància: "Amb Illa tinc una relació personal excel·lent i professionalment no diré res, perquè jo també he estat en aquesta gestió" de la pandèmia.

I tanca files sobre si Illa es va negar a fer-se el test perquè s'ha vacunat de la Covid-19: "Cap membre del govern s'ha vacunat". Per tot plegat, en clau electoral, demana una entesa amb el PSC i les esquerres i nega cap mena de pacte per a una investidura amb la dreta, vingui d'on vingui. De fet, ha lamentat el discurs de la dreta espanyola i admet que "l'està guanyant Vox i afecta a tota la normalitat democràtica".

També assenyala els mitjans de comunicació que van en la línia de criticar-lo: "És normalitat democràtica que un raper [Pablo Hasél] que no té cap mena de simpatia amb nosaltres vagi a la presó per escriure una cançó? I si Ferreras, Vallés, Ana Rosa o Griso s'ofenen és que nosaltres estem fent bé les coses".