El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha estat el conferenciant estrella del matí de la segona jornada del Cercle d'Economia a Sitges. Preguntat pels resultats a les eleccions municipals a Barcelona i la possibilitat que Ada Colau pacti amb Ciutadans, Iglesias ha fet referència a la necessitat de ser "coherent" amb el programa i ha assegurat que creu que BComú optarà per "enteses amb forces progressistes".

Iglesias ha dit que les aliances les hauran d'explicar des de BComú, però ha garantit que "opten per entendre's amb forces progressistes", com des de Podemos opten per entendre's amb el PSOE a nivell estatal. "Ens sorprèn que ho hagin intentat amb Cs, perquè els electors són molt lluny d'això i cal que hi hagi certa coherència programàtica", ha afegit Iglesias, que creu que és "poc comprensible" presentar-se a les eleccions amb un programa progressista i després pretendre arribar a acords de govern amb algú que "gairebé defensa el contrari".

En aquest sentit, Iglesias ha fet valer l'últim CIS per assegurar que, a nivell estatal, "el país vol un govern de coalició progressista", considerant que "és la millor opció per al país". Així, ha posat condicions al PSOE per pactar asseverant que "no és una bona notícia per a Espanya perdre una certa coherència política a l'hora de fer pactes, per això les propostes que porto són proposades de fer govern des d'una entesa programàtica".

Així doncs, ha explicat que Espanya s'enfronta a un context que "necessita polítiques diferents de les que s'han fet fins ara", per evitar processos electorals en els propers anys, "i també al món de l'economia s'obre un temps nou". Ha criticat que "fa dècades que intentem solucionar problemes amb propostes obsoletes". Entre les propostes, Iglesias ha advocat per uns ingressos mínims de 600 euros per adult, apujar els impostos i una jornada laboral de 34 hores.

Crítiques a la judicialització del conflicte català

Preguntat per la judicialització del conflicte català, Iglesias ha lamentat que aquesta "excepcionalitat" ajuda al fet que la imatge d'Espanya "no sigui bona".

En aquest sentit, ha advocat per una sortida política i no judicial. "No estem a favor dels independentistes, que han estat irresponsables a l'hora de dir certes coses, però som demòcrates i entenem que un governant d'un estat no pot ignorar l'opinió de molts catalans i tampoc la diversitat del país", ha expressat el líder de Podemos, que ha demanat a Sánchez que "parli amb tothom, encara que pensin diferent". "Cal asseure's sense exclusions", ha considerat.