El líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest divendres que demanarà la propera setmana a Felip VI que exerceixi el seu paper de "mediació i arbitratge" i que faci "entendre" als candidats, en especial a Pedro Sánchez, que un govern de coalició és "la via per donar estabilitat".

Amb les relacions entre el PSOE i Podemos cada vegada més enquistades després de la negativa d'ahir del president en funcions a acceptar la nova proposta de la formació morada, Pablo Iglesias s'ha mostrat segur de què a Felip VI "l'últim que li ve de gust" és que els espanyols tornin a les urnes.

I, encara que no es considera monàrquic, tal com ell mateix ha puntualitzat en una entrevista a La Sexta, li demanarà al rei en la ronda de contactes de la propera setmana que assumeixi el seu "paper constitucional".

Pablo Iglesias ha fet aquesta petició un dia en què s'han disparat els retrets entre les dues formacions d'esquerres després que el president en funcions, Pedro Sánchez, rebutgés ahir l'última proposta de Podemos de formar una coalició a prova, fins a l'aprovació dels pròxims pressupostos, oberta a revisió si el govern no funcionava.

"Crec que Pedro Sánchez no hauria d'haver despatxat la nostra proposta en dos minuts", ha retret el líder de Podemos, i ha demanat una nova reunió per continuar explorant opcions fins al final.

"Què més hem de fer? Dissoldre'ns i sortir amb les mans amunt?", ha respost Iglesias quan li han preguntat per la possibilitat d'un vot afirmatiu en una hipotètica investidura. No obstant això, correspon al Rei decidir si proposa o no a Pedro Sánchez com a candidat a una nova investidura.