El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha celebrat que els presos polítics tornin a tenir el tercer grau i puguin participar en la campanya electoral. En una entrevista a TV3, Iglesias ho ha titllat de "bona notícia" per a la democràcia. "La situació dels presos danya la democràcia espanyola i fa mal a Catalunya. Nosaltres treballem perquè això acabi", ha assegurat. En aquest sentit, ha demanat un cop més l'indult pels presos.

En aquesta mateixa línia, Iglesias ha reafirmat les polèmiques declaracions en què comparava l'exili del president Carles Puigdemont amb l'exili dels republicans. Segons ha explicat, no canviarà d'opinió per "buscar l'aplaudiment de la coral que hi ha a Madrid". "El que passa a Catalunya només es pot resoldre amb diàleg i empatia", ha insistit.

Les eleccions catalanes

Pel que fa a la polèmica per les intromissions de la justícia en la data electoral catalana, Iglesias ha estat clar: "Sóc vicepresident i he respectar les decisions judicials, però la salut hauria d'estar per sobre de tot. I amb això ho dic tot. La gent es queda amb la sensació que hi ha algú que ha anteposat els interessos electorals als de la Salut", ha lamentat.

Iglesias s'ha mostrat convençut que els Comuns de Jèssica Albiach estaran al pròxim govern de la Generalitat i que la força de la seva formació serà "determinant" per al proper executiu. El vicepresident ha obert la porta a ERC i el PSC, tot i admetre que defensen coses molt diferents a Catalunya - "la monarquia, la independència i una república plurinacional"- però ha apostat per fer un front comú d'esquerres. Amb qui ha assegurat que no pactarà és amb Junts per Catalunya.

El cas Dina

Pel que fa a l'arxivament per part Tribunal Suprem del cas Dina, Iglesias ha reivindicat que "era evident que no hi havia un fonament jurídic" i ha assegurat que tan sols ha servit per "omplir minuts de televisio de certs mitjans de comunicació".  El suprem ha tornat ara el cas  a l'Audiència Nacional perquè esgoti la investigació i en el seu cas decideixi si torni a remetre una nova exposició raonada contra ell.

El jutge que investiga el cas Villarejo a l'Audiència va demanar al Suprem d'imputar a Iglesias pels delictes de danys informàticsrevelació de secrets i acusació i denúncia falsa en relació amb el presumpte robatori del mòbil de la seva exassessora Dina Bousselham el 2015. En línia amb el criteri del fiscal, el Suprem considera que al jutge encara li queden diligències per practicar, com escoltar la mateixa Bousselham per saber si denuncia els fets relacionats amb la revelació de secrets, ja que, segons recorda la interlocutòria, el Codi Penal exigeix la denúncia de la persona perjudicada per procedir per aquests delictes. Per aquest motiu, acorda arxivar la causa i tornar-la a l'Audiència.

Imatge principal: Pablo Iglesias al Congrés dels diputats / Europa Press