El Tribunal Suprem ha arxivat el conegut com a cas Dina contra el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i l'ha tornat a l'Audiència Nacional perquè esgoti la investigació i en el seu cas decideixi si torni a remetre una nova exposició raonada contra ell.

El jutge que investiga el cas Villarejo a l'Audiència va demanar al Suprem d'imputar a Iglesias pels delictes de danys informàtics, revelació de secrets i acusació i denúncia falsa en relació amb el presumpte robatori del mòbil de la seva exassessora Dina Bousselham el 2015.

En línia amb el criteri del fiscal, el Suprem considera que al jutge encara li queden diligències per practicar, com escoltar la mateixa Bousselham per saber si denuncia els fets relacionats amb la revelació de secrets, ja que, segons recorda la interlocutòria, el Codi Penal exigeix la denúncia de la persona perjudicada per procedir per aquests delictes. Per aquest motiu, acorda arxivar la causa i tornar-la a l'Audiència.

Delictes informàtics

Pel que fa al delicte de danys informàtics, la Sala, sense entrar a examinar la solidesa o consistència dels indicis plantejats per l'instructor, considera necessari també que Bousselham sigui escoltada pel jutge García Castellón per tal que aclareixi si el contingut de la targeta era accessible quan la hi va lliurar a Iglesias, ja que ha fet diferents matisacions sobre aquest tema.

A més, considera necessària una ampliació de la pericial informàtica realitzada sobre els danys a la targeta per precisar les causes que impedeixen d'accedir a la informació de la targeta, quin va ser el sistema o la tècnica feta servir per procedir a l'esborrament, eliminació, deteriorament o inaccessibilitat dels arxius que la targeta contenia, i si és possible procedir a la recuperació de totes aquestes dades i data de l'últim accés.

Delicte d'acusació i denúncia falsa

Respecte al delicte d'acusació i denúncia falsa, la interlocutòria recorda que el jutge d'instrucció parteix que Bousselham va mentir en ser conscient que les captures de pantalla publicades per Okdiario eren les que ella havia enviat a altres persones i que Iglesias ho sabia.

La Sala assenyala que "en la determinació de l'origen dels arxius procedents de la referida targeta de memòria publicats en diversos mitjans, sense indicis concloents, s'abandonen diverses línies d'investigació, per advocar com a realitat esdevinguda una concreta alternativa sense més plausibilitat". I, a més, "sense investigació específica de les dates dels arxius d'origen existents en diversos dispositius on s'han trobat imatges procedents del mòbil de Bousselham".

Així mateix, respecte a aquest delicte, el magistrat recorda que no es podrà procedir contra el denunciant sinó després de sentència ferma o interlocutòria també ferma, de sobreseïment o arxivament sobre la infracció imputada, el que no apareix en l'exposició raonada.

Altres implicats

El Suprem també ha arxivat la causa contra la diputada d'Unidas Podemos Gloria Elizo davant l'absència d'indicis consistents i inexistència del mencionat requisit de procediment. D'altra banda, la interlocutòria declara la falta de competència respecte a les persones no aforades esmentades en l'exposició raonada, Marta Flor, Raul Carballedo i Ricardo de Sa Ferreira.

Al la seva interlocutòria, el Suprem declara alhora la competència per investigar Iglesias en ser aforat i l'arxiu de la mateixa causa en constatar que falten diligències per practicar abans d'actuar contra el vicepresident segon.