Esglésies amb Colau i Oltra en el tancament de campanya de Podemos / EFE El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha ampliat els seus contactes amb els principals líders polítics després d'obrir-los dilluns amb el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Ciutadans, Albert Rivera. Iglesias ha parlat amb el cap de llista al Congrés del PNB, Aitor Esteban; el de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, i el d'Unidad Popular-Izquierda Unida, Alberto Garzón. A més, ha intercanviat missatges amb Gabriel Rufián, cap de llista d'ERC, amb qui ha quedat en mantenir una conversa, informa Efe. Les fonts consultades precisen que "amb tots ells va parlar, en qualitat de representants parlamentaris, de la situació política d'Espanya i del Congrés dels Diputats". Iglesias també està "en contacte permanent" amb el cap de llista d'En Comú Podem, Xavi Domènech, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com amb la vicepresidenta del Govern valencià i líder de Compromís, Mónica Oltra; el portaveu nacional d'Anova, Xosé Manuel Beiras, i la número dos d'En Marea, Yolanda Díaz. Totes aquestes candidatures territorials afins a Podemos o amb participació de la formació morada sumen 27 diputats al Congrés que s'afegeixen als 42 obtinguts directament per la llista d'Iglesias, la qual cosa els dóna globalment la tercera posició a la Cambra Baixa espanyola.

Referèndum a Catalunya

El dia després de les eleccions, Iglesias va anunciar en roda de premsa que parlaria amb els líders de la resta de les formacions amb la intenció d'obrir una ronda de contactes per parlar del nou escenari després del 20D. Va marcar com a eixos irrenunciables en les negociacions el blindatge constitucional dels drets socials, la prohibició de les portes giratòries, la reforma del sistema electoral i una moció ciutadana per decidir revocar el Govern si no compleix el seu programa, la independència judicial i el dret a decidir, inclòs el referèndum a Catalunya, que va qualificar d'"imprescindible". A més d'ECP, Compromís i les Marees també donen suport al referèndum a Catalunya. ERC l'ha considerat "inviable" mentre que DiL no s'ha mostrat tan taxativa, malgrat que també defensa l'Estat propi per a Catalunya en el marc del full de ruta de Junts pel Sí. El PSOE, que no rebutja el suport de Podemos per a un eventual govern alternatiu de Pedro Sánchez és, en canvi, radicalment contrari a la proposta del líder morat per redefinir l'encaix Catalunya-Espanya, tot i que Iglesias rebutja una independència de Catalunya. ECP va ser primera força a Catalunya el 20D i els aliats de Podemos van obtenir igualment bons resultats al País Basc (a costa de l'esquerra abertzale de Bildu), Galícia (liderats per Anova, la formació de l'històric Xosé Manuel Beiras), i el País Valencià (aquí encapçalats per Compromís, la formació de la vicepresidenta de la Generalitat Mónica Oltra). A aquests resultats en les nacionalitats històriques s'uneix l'obtingut a Madrid.

Cita amb Rajoy

En el marc dels contactes oberts sobre la incerta investidura del pròxim president del Govern espanyol, Rajoy rebrà dilluns que ve Iglesias al Palau de la Moncloa, segons ha anunciat ell mateix en el seu compte oficial de Twitter. La reunió està convocada a les 9:30 hores i, en acabar, el líder de Podemos compareixerà en roda de premsa a la Moncloa. Iglesias ha avançat en aquesta xarxa social que explicarà a Rajoy la seva "proposta de país" que, segons el seu parer, "no és compatible amb què el PP continuï governant". Ha estat el mateix Rajoy qui ha contactat amb el líder de la formació morada per citar-lo a la reunió en la Moncloa. Avui ha rebut el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que li ha reiterat la seva negativa a facilitar-li la investidura i s'ha mostrat disposat a intentar formar un govern alternatiu. Dilluns, Rajoy rebrà també el president de Ciutadans, Albert Rivera, que aposta per un acord a tres bandes entre el PP, el PSOE i C's.