El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, reitera que no preveu un tripartit on ell no sigui president: "Si me'n fan, ho acceptaré, però els vots socialistes no donaran en cap cas un president d'Esquerra" a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. I posa una excepció: "Només si ERC deixa de demanar la independència o un referèndum". Així de contundent s'ha mostrat a Ràdio 4, davant la insistència de la periodista Gemma Nierga, que li ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va acabar fent el contrari del que deia en campanya per poder ser investit.

Iceta ha acceptat que hi ha una majoria independentista i deixa la decisió als electors, que "amb el seu vot volen que el que hi ha segueixi o no". Precisament respecte a la relació entre socialistes i independentistes, considera que és més prudent que Sánchez i no les té totes: "Jo sempre li dic a en Pedro que és jove i per tant optimista, però ha de tenir consciència de la dificultat". El diàleg ha començat amb la trobada entre els presidents Torra i Sánchez però Iceta admet que no s'ha tret "la preocupació" de sobre.

El que sí que té clar és que el PSC no vol la figura d'un mediador: "Seria començar amb una desconfiança que no val la pena". La taula de govern s'havia de constituir quinze dies després d'investir Sánchez i el calendari encara continua sent una incògnita. El primer secretari socialista també ho desconeix, però espera que sigui aviat perquè les dues bandes "agafin confiança".

Novament, Iceta ha matisat que no hi ha presos polítics a l'estat espanyol. Per justificar-ho, aquesta vegada, ha sumat un nou argument: "Algú ha vist presos polítics que vagin al Parlament del seu país a parlar de la seva situació?", i ha afegit una altra pregunta: "S'imagina un pres polític en un altre lloc del món entrevistat per Jordi Évole, a una televisió?". I es respon a ell mateix: "Fan coses que cap pres polític fa en cap lloc del món, han comès un delicte que té a veure amb una decisió política".

El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, el va convidar amb anterioritat a visitar-lo a la presó. Iceta ja va respondre amb un no per por de confondre la gent amb les seves accions, i es manté convençut amb la decisió: "No he anat ni aniré a veure Junqueras, jo represento molta gent que no tots pensen igual". Nierga li ha preguntat: "Ho posa doncs per davant de la humanitat de les persones?". Iceta ha defugit del concepte i ho deixa tot a la seva "responsabilitat".