El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha sostingut que el president electe de la Generalitat, Quim Torra, no té "un mandat per fer República", perquè "més de la meitat dels catalans no han votat per la ruptura" a les eleccions del 21-D.

"Hi ha molts catalans que no haurien votat mai de la vida Quim Torra però que estan disposats a respectar-ne la presidència si ell respecta les lleis", ha dit en declaracions a Onda Cero un dia després que el Parlament investís Quim Torra com a 131è president de la Generalitat.

El líder dels socialistes catalans ha considerat que Torra ha mostrat "antiespanyolisme", que "no pot ni veure els espanyols" i que tolera els catalans que se senten espanyols "perquè no hi ha altre remei".

Iceta també s'ha mostrat preocupat per si el nou president català no respecta la llei i ha dit que, en cas que no ho faci, "n'hi caurà una de grossa'", perquè "l'Estatut mateix diu que els poders que emanen del poble català s'exerceixen d'acord amb l'Estatut i la Constitució".

Preguntat per la reunió que mantindran avui el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, Iceta s'ha mostrat partidari que comencin a pensar "a anar més enllà" i a "obrir una perspectiva de diàleg entre governs", ja que "hi pot haver un diàleg que no condueixi necessàriament al plantejament dels independentistes".

"No m'agradaria que en l'ambient quedés la sensació que el nou president de la Generalitat demani diàleg i quedi enlaire. No cal donar un no per resposta; cal començar a parlar", ha tancat Iceta.

El president espanyol s'ha reunit avui amb Pedro Sánchez per analitzar el nou escenari polític que s'obre a Catalunya amb la investidura del candidat de JxCat, Quim Torra, i el probable final de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.