El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat la voluntat del president en l'exili, Carles Puigdemont, d'impulsar des de Bèlgica el Consell de la República per internacionalitzar la causa sobiranista: "El Consell és absolutament irrellevant. No existeix, hi ha al cap d'alguns".

"Que jo sàpiga en el Pressupost de la Generalitat no hi ha cap partida per a aquesta pseudoinstitució. Alguns volen crear aquesta ficció d'unes preteses institucions que per a nosaltres no tenen cap tipus d'existència real", ha exposat en una entrevista d'Europa Press.

El líder dels socialistes catalans ha argumentat que, si el moviment independentista vol viure en les seves "fantasies", és lliure de fer-ho, però ha advertit que el PSC només reconeixerà les institucions que emanen de la Constitució i de l'Estatut de Autonomía de Catalunya.

"Per a nosaltres no hi ha més institucions que a les que el Parlament dóna llum verda. Per a nosaltres el president de la Generalitat -Quim Torra- i el Govern de Catalunya són els que són i no cap altre", ha acabat sobre aquest Consell de la República.

El líder socialista ha confiat que el Govern no reprendrà la via unilateral per la qual va apostar Puigdemont en el seu mandat: "Els polítics no ens podem comprometre a no equivocar-nos, però sí que hauríem de comprometre'ns a no repetir els mateixos errors".

Iceta preveu que els partits independentistes mantinguin "retòricament" la seva aposta per una república catalana, però confia que no busquin materialitzar-la com van provar de fer-ho el 27 d'octubre de 2017, ja que conclou que el cost ha estat altíssim, també per als líders sobiranistes.