El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha avisat que la taula de diàleg entre el Govern i el govern espanyol que es crearà després del pacte entre els socialistes i ERC requereix temps per donar fruits: "Si algú espera resultats molt transcendents i importantíssims a molt curt termini, probablement s'equivocarà".

Iceta ha defensat que "el normal" si algú vol generar prou confiança és començar per assumptes en els quals hi pugui haver acord i ha demanat que tots els actors compassin les seves ambicions i les possibilitats reals, ha destacat el dirigent socialista en una entrevista d'Europa Press. "Quan es parla de cotxes, una de les dades que se sol donar és quant en tarden a passar-ne de zero a cent: en política no és qüestió de segons, és una qüestió de mesos", i ha afegit que probablement s'orientarà l'assumpte a anar trobant acords concrets sense pretendre saltar de la primera reunió a una solució global i definitiva del conflicte, que creu que requerirà bastant temps.

Iceta veu indicis positius, com la trucada de dijous entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra: "Crec que les dues parts estan mostrant una bona predisposició", que no és garantia d'un acord, però sí una condició necessària per avançar, i, encara que és conscient de les dificultats, es mostra optimista.

Preguntat per la possibilitat que partits i entitats independentistes es reuneixin abans d'aquesta taula per fixar la seva posició, Iceta ha dit que es tracta d'una decisió del Govern però que els acords a la taula seran responsabilitat dels executius, i ha afirmat que el govern espanyol té més clara la seva actitud que la Generalitat: "Crec que això és evident".

ERC se l'ha jugat

També ha destacat que Torra i JxCat no s'hagin oposat a la creació d'aquesta taula malgrat no compartir l'acord entre republicans i els socialistes: "És positiu, i, malgrat l'escepticisme, no hi ha hagut una actitud hostil de bloqueig a la creació d'aquesta taula", i ha afirmat que ERC va posar per davant l'interès general que el de partit en aquest acord.

"ERC d'alguna manera s'ha jugat molt en benefici d'una taula que per si sola no controla. I ho dic en positiu, amb un cert punt d'admiració, perquè s'han compromès a coses que no depenen només d'ells", i ha agregat que hi ha una pugna entre JxCat i ERC per encapçalar el futur del moviment independentista.