El líder del PSC al Parlament de Catalunya, Miquel Iceta, ha considerat un “disbarat” que l’actual crisi de la monarquia hagi de comportar un canvi de règim. En resposta a la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra, al ple extraordinari sobre la monarquia que se celebra al Parlament de Catalunya, Iceta ha afirmat que “la conducta de l’anterior monarca ha de ser objecte d’investigació judicial”, però ha afegit que “considerar que per això cal canviar de règim ens sembla un disbarat”.

“El nostre grup parlamentari creu que ningú esta per sobre de la llei i la justícia ha d’esclarir qualsevol comportament il·lícit”, ha afegit Iceta, i ha afirmat també que “cal revisar els honors atribuïts a una persona si la conducta d’aquesta persona no es correspon als honors”, en clara referència a Joan Carles, però amb el matís que els possibles casos de corrupció pels quals l’emèrit podria ser investigat són, en tot cas, “conductes personals”

Seguint el fil d’aquesta argumentació, ha considerat que trames “com la del 3% o el cas Palau no impliquen a la institució de la Generalitat sinó a les persones que s’hi veuen implicades”, i per això ha volgut defensar el règim del 78, i en aquest sentit ha afegit que es tracta d’un “acord polític referendat pels catalans amb major participació i major percentatge de vots afirmatius que al total d’Espanya”.

Els 42 millors anys

En la seva defensa del règim constitucional, Iceta ha afirmat que es tracta dels “42 millors anys dels darrers tres segles de la historia d’Espanya, Catalunya inclosa”, en clara referència a l'inici de la dinastia borbònica. Per això ha defensat que hi ha mecanismes per obrir el debat sobre una reforma constitucional, però no ha compartit que els presumptes casos de corrupció de Joan Carles hagin d’implicar la institució de la monarquia.

Això sí, en contra de la postura de Ciutadans, que ha intentat torpedinar la celebració del ple extraordinari del Parlament, el primer secretari del PSC ha defensat amb convenciment que "aquesta cambra ha de servir per debatre de tot", i ha reconegut que “la monarquia espanyola té problemes, sens dubte".

Finalment, ha instat al president Torra a fixar ja la data de les eleccions, perquè “els que volem una Catalunya millor, volem un Govern millor".