Miquel Iceta ja no és a Catalunya, però no per això s'ha oblidat la política catalana. Avui, el ministre de Cultura i Esports no ha pogut evitar referir-se a la decisió de l'expresident de la Generalitat Quim Torra de no acudir al seu segon judici per desobediència. Una acció que ha rebut l'escalf de bona part de l'independentisme, com ara Carles Puigdemont, Jordi Turull, Lluís Puig, Elsa Artadi i Carme Forcadell, a més d'organitzacions sobiranistes com Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Però Iceta no ho ha vist amb els mateixos ulls i, en una entrevista a TVE, s'ha pronunciat.

"El fet de dir 'no assisteixo' és reafirmar-se en aquesta desobediència que no és acceptable, que tindrà conseqüències i de les quals ell després es queixarà", ha avisat, afegint que això seria "absurd". A més, ha titllat d'error que no s'hagi presentat avui a judici: "En un estat de dret, tots estem sotmesos a la llei i a les decisions dels tribunals. És un error més, però coherent amb la seva trajectòria política", recordant que Quim Torra ja va ser inhabilitat precisament per desobediència.

L'acusació popular, contundent: "Covard"

Quim Torra també ha rebut per part de l'organització Impulso Ciudadano, que exerceix d'acusació popular en aquest segon judici a Torra. L'entitat ha estat absolutament contundent, acusant l'expresident de ser covard. "És un acte de covardia", ha dit el president d'Impulso Ciudadano, José Domingo, a les portes de la Ciutat de la Justícia. "Reflecteix la desconfiança cap a l'estat de dret", ha afegit. "És penós que no hagi donat la cara. Era el que mereixem tots els catalans. Avui era el moment brillant de Torra per demostrar la seva innocència", ha ironitzat. A més, ha afirmat que la multa que ha demanat per a l'expresident, de 300 euros al mes durant deu mesos, és "proporcional".

El líder de Ciutadans a Catalunya tampoc ha pogut evitar pronunciar-se sobre la decisió de Quim Torra. "Només passa a Espanya que un càrrec públic que reincideix delinquint en l'exercici de les seves funcions segueixi vivint del conte amb sous alts i oficina mentre que la gent no arriba a final de mes", ha carregat Carlos Carrizosa un tuit. "Tornarem a demanar que li retirin tots els privilegis".

La plantada de Torra

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha anunciat aquest dijous al matí que plantava el jutge i que no acudiria a la seva cita a la Ciutat de la Justícia on avui arrencava un judici per desobediència. Torra s'havia d'enfrontar al seu segon judici per haver desobeït l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de retirar de manera permanent, i fora del període electoral, la pancarta que reclamava la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats de la façana del Palau de la Generalitat. Davant la plantada de Torra, la magistrada del jutjat penal 6 de Barcelona, Diana Marcelo, ha acordat de celebrar igualment el judici sense la seva presència. La llei permet jutjar persones en absència si la pena sol·licitada és inferior a dos anys de presó, i en el cas de Torra se li demana inhabilitació a càrrec públic. Ho ha demanat la fiscal i l’acusació popular, exercida per Impulso Ciudadano. Durant el judici, el seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat: "Les acusacions només han fet una exposició política, no de proves. Han demanat una condemna per reiteració delictiva quan aleshores Torra no ho havia estat condemnat. Què volen? Només els falta demanar que el cremin a la foguera".