El ministre d'Esports i Cultura, Miquel Iceta, reitera que vol tenir un perfil més aviat baix sobre la candidatura dels Jocs d'Hivern. De fet, és la cara més visible del govern de Pedro Sánchez sobre aquesta matèria però cada vegada que li pregunten remet totes les responsabilitats, i també lloances, cap al responsable del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco. Ara bé, per tampoc constatar que no vol o no en sap res, sí ha confirmat el que tothom volia saber del cert: la reunió que acabarà amb la firma de totes les parts per presentar candidatura conjunta es manté. Així doncs, en aquesta també es compta amb l'Aragó. En declaracions a TV3, Iceta resta importància a les amenaces del seu company de partit, el president aragonès Javier Lambán: "Si pot tirar endavant? Depèn fonamentalment del COE". 

 

Aquest poder màxim que té el COE és ben cert. "He agafat apreci a l'Alejandro Blanco, és un home absolutament optimista fins el darrer moment i treballarà per un acord". Menys crític que quan analitza les disputes de l'independentisme sí ha llançat un missatge ben subtil a Lambán: "Hem de guanyar amb una candidatura solvent i ha de ser unitària, jo sempre dic el que digui el COE perquè és qui ha de presentar-la i defensar-la. No s'ha de polititzar o fer un escenari de querelles de tipus polític". I més concretament en la figura del president d'aquesta comunitat, Iceta ha admès que fa temps que no parla amb ell però "els volen". I recorda que Jaca, per ella mateixa, sempre "ha demostrat interès presentant-se fins a quatre o cinc vegades". I totes les ha perdudes.

"La reunió no és un tractat de pau"

"L'Aragó està amb moltes ganes de tenir-los i evitaré dir qualsevol cosa que pugui ser un obstacle o un impediment". Iceta s'ha mostrat, en molts moments, com si tingués por de fer enfadar Lambán i defensa que "en alguns moments l'Aragó ha estat d'acord en alguns punts". Iceta recorda que la candidatura a nivell internacional ja es va vendre amb tots els actors implicats i ara "perdre un llençol pel camí no seria el més adequat". D'aquesta reunió, que hi torna a insistir, també en treu ferro: "No és un tractat de pau i serà per saber què opinen d'una proposta que encara no està acabada". Els desitjos de Lambán, doncs, encara es poden fer realitat.

Llengua i taula

El ministre també ha repassat altres temes amb alguns titulars. Sobre la llengua a les escoles: "Hem de dir als mestres que el català és llengua vehicular i el castellà també és llengua d'aprenentatge, i que ells decideixin què cal fer perquè es dominin les dues llengües. Ho ha de decidir algú en un despatx?". I de la taula de diàleg: "Seuré a la tercera taula, estic a la llista. No sé quan serà. S'hi està treballant, i serà quan tinguem un acord prou sòlid per fer-ho. El problema no és la data, sinó els continguts".