El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha descartat presentar-se a les eleccions espanyoles previstes pel dia 10 de novembre com a candidat al Senat. "No ho faré", ha aclarit en una entrevista d'El Punt Avui Televisió. Iceta ha reconegut que li hagués fet "il·lusió" que el Parlament el designés senador però ha afirmat que no té "mal regust de boca" per no haver-ho aconseguit.

Per altra banda, també ha garantit que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, repetirà com a cap de llista del PSC per Barcelona. "Repetim eleccions, repetim candidat i repetim programa", ha resumit. Ha dit que ja augurava l'avançament electoral a l'Estat perquè un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem "no era raonable" per al líder socialista, Pedro Sánchez.

Rebuig a l'amnistia

Iceta no s'ha atrevit a pronosticar quan sortirà la sentència del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 ni tampoc el seu contingut, tot i que ha exclòs la possibilitat d'una absolució "perquè com a mínim hi ha hagut desobediència". Ha considerat "legítim" protestar contra la sentència –ha recordat que també hi va haver manifestacions contra la resolució del cas de 'la manada', una violació en grup a Pamplona el 2016– i ha vaticinat una reacció "molt contundent" de l'independentisme a la decisió del Suprem. No obstant això, ha posat en dubte l'argument del president de la Generalitat, Quim Torra, de no acatar-la: "què vol dir?".

Amb la previsió de manifestacions i potser d'aldarulls al carrer, Iceta ha advertit que tot i que previsiblement la sentència arribarà amb el govern de Sánchez encara en funcions, "un govern en funcions no és un govern de vacances". "Les decisions que hagués de prendre en situacions excepcionals, les podria prendre igualment", ha avisat. Preguntat per si estaria d'acord amb una llei d'amnistia, Iceta ha defensat que no es donen les condicions.

Confrontació o pressupostos

Finalment, Iceta veu "en fallida" l'executiu de Torra, tot i que està a l'expectativa de com el president abordarà el debat de política general de la propera setmana. Allà espera que Torra aclareixi el rumb del curs polític, la qual cosa determinarà fins a quin punt els socialistes col·laboraran amb el Govern i negociaran els pressupostos de la Generalitat. "Si la línia de la nova confrontació, de l''Ho tornarem a fer', és la línia que s'imposa, és obvi que nosaltres no podrem col·laborar amb el Govern", ha sentenciat.