El president andalús, Juanma Moreno, ha convidat els empresaris catalans a instal·lar-se a Andalusia després que aquesta comunitat hagi decidit suprimir l'impost de patrimoni. "Als empresaris catalans els dic que aquí està la seva terra", va afirmar aquest dimarts. Segons Moreno, "hi ha arguments de sobra" perquè es traslladin a Andalusia. "A Catalunya hi ha impost de successions. Aquí no. A Catalunya hi ha impost de patrimoni. Aquí no. A més, aquí no ens independitzarem mai perquè som orgullosament part d'Espanya", va dir el dirigent del PP. Sembla que aquesta crida del president andalús podria haver sorgit efecte ja que un dels streamers més famosos del món, Ibai Llanos, ha manifestat via Twitter la seva intenció de "mudar-se i retirar-se" a Andalusia. L'anunci de Llanos podria repondre o no a la crida de Moreno, però ha obtingut resposta.

TUIT Ibai Llanos

 

TUIT Juanma Moreno

"Després d'haver viscut a Barcelona i haver viatjat a Madrid 107 vegades, si comparo les dues ciutats objectivament arribo a una conclusió clara la qual és que em vull retirar i mudar a Andalusia", ha assegurat Ibai Llanos en una piulada al seu compte oficial on té 10,7 milions de seguidors. Les paraules de l'streamer han captat l'atenció del president andalús que s'ha mostrat encantat i li ha respost: "Doncs sí: Andalusia està de moda". En la mateixa línia, Juanma Moreno ha animat Llanos dient-li que la seva és "una terra meravellosa per viure, treballar i gaudir". "Seguirem posant les coses fàcils, Cada vegada més persones miren cap al Sud", ha subratllat el president andalús. 

Una invitació molt criticada

La invitació de Moreno als contribuents catalans no ha agradat a molts sectors: la Generalitat ja va censurar les paraules de Moreno. Durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu, la portaveu Patricia Plaja va demanar al president andalús que "deixi els catalans en pau". "Catalunya decidirà els seus impostos tenint en compte les necessitats de la ciutadania". "No entrarem en una subhasta populista que no aporta res", va afegir Plaja. A banda d'aquesta invitació, la decisió de Moreno, que governa amb majoria absoluta del PP, d'eliminar l'impost de patrimoni per competir amb Madrid ha generat polèmica. El govern espanyol ha criticat la decisió, que també han censurat els partits de l'esquerra. 

Per la seva banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, també va criticar la cessió d'impostos estatals a les comunitats autònomes i va afirmar que genera "derives indesitjables". El ministre veu "regressiva" aquesta mesura quan, considera, "el que cal fer ara són polítiques redistributives". "És un despropòsit", va sentenciar, al mateix temps que va defensar una recentralització fiscal per evitar-ho. Pel que fa a Unides Podem va defensar una "harmonització" de l'impost de patrimoni per evitar moviments com el del president andalús. Ho va dir el president de la formació lila al Congrés, Jaume Asens, en roda de premsa a la cambra baixa. El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique va apuntar que si s'hagués aprovat l'impost estatal a les grans fortunes, no es produiria aquest "dumping fiscal".