L'historiador espanyol d'origen irlandès Ian Gibson ha manifestat en una entrevista amb el canal de notícies Deutsche Welle, que la dreta espanyola té "el franquisme a l'ADN". "És tremend. La dreta espanyola diu que no és franquista però té el franquisme als gens, a l'ADN", ha insistit. A causa d'això, gairebé mig segle després de la mort de Franco segueixen tancats alguns arxius oficials, segons li comenten alguns historiadors amics, com Paul Preston..

Tanmateix, segons Gibson els màxims responsables d'aquesta situació són els socialistes, per la seva actitud quan van governar. "Per a mi, els principals culpables de la situació actual són els socialistes. Quan van tenir, a partir de 1982, una majoria absoluta astronòmica van decidir "no regirar l'assumpte", pensant que era millor esperar-se. Van estar catorze anys al poder i no van fer res. I avui, el 2018, Franco és encara al Valle de los Caídos, amb flors fresques cada matí pagades pels espanyols! Com a hispanista i espanyol nacionalitzat em fa autèntica vergonya", ha afegit.

Gibson considera que els espanyols tenen un clar problema d'identitat, a diferència dels altres països europeus. "Els espanyols tenen un seriós problema d'identitat, no saben d'on vénen i no saben qui són. Els francesos sí que saben d'on vénen i qui són. També els anglesos. Òbviament exagero una mica, però no gaire", ha indicat.