La CUP-Alternativa d’Esquerres ha engegat una campanya de micromecenatge social per publicar un estudi que, amb el títol?? Llums i taquígrafs: atles de la corrupció als Països Catalans, busca radiografiar la corrupció dels Països Catalans des de la Transició fins avui dia. L'estudi es basa en quatre àmbits principals: el finançament il·legal dels partits polítics, la bombolla immobiliària, especulativa i financera; el frau fiscal; i l’economia global del delicte i el capitalisme furtiu.

L’obra consisteix en quatre llibrets ??i un mapa. En el primer volum s’analitza les diverses fesomies d’aquest fenomen sistèmic; en el segon es cartografia una detallada relació dels casos registrats durant els diferents governs autonòmics de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears; en el tercer, s’hi recullen les reflexions d’una trentena d’experts en la matèria, entre els quals els periodistes Pere Ríos, Rafael Burgos, Montse Santolino i Pere Cullell, el jurista José María Mena, l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, la filòsofa Marina Garcés, la urbanista Itziar Gonzàlez, l’economista Miren Etxezarreta, l’historiador Josep Fontana o el Síndic de Greuges, Rafael Ribó; i en un quart i darrer llibret s’exposen les alternatives i els recursos per combatre aquest flagell que ha presidit el període autonòmic.

Comissió Pujol

L’edició dels quatre llibrets, que compta amb el suport de la plataforma Xnet i del Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya, és el resultat de la feina desenvolupada en el marc de la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política (CIFEF) del Parlament, també coneguda com a comissió del cas Pujol, que va presidir el cupaire David Fernàndez.

La campanya de Verkami culminarà el 30 de novembre, a fi i efecte de preparar l’edició dels quatre llibrets, que també inclouran un? ?Calendari Anticorrupció 2016 i altres obsequis als mecenes de la iniciativa, per tal de presentar-los en un acte públic el 9 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional contra la Corrupció.