La Generalitat vol comprar l'Hospital General de Catalunya (HGC) i ja ho han traslladat al grup Quirónsalud, l'empresa propietària del centre, ara encara privat. Així ho ha anunciat avui el conseller de Salut, Toni Comín, a Catalunya Ràdio, on ha explicat que la compra, que seria d'uns 50 milions d'euros, suposa "menys del que ens suposaria construir dos hospitals nous".

En un intent de calmar els ànims, Comín ha assegurat que si finalment el Govern compra l'Hospital, "el personal ens el quedem tot" i ha posat sobre la taula que amb aquesta actuació hi sortirien guanyant tant els pacients del Vallès, com els treballadors, que "hi guanyen perquè passen del conveni privat al públic i, per tant, milloren les seves condicions".

També ha volgut deixar clar que "això no ha de suposar un increment per al pressupost de Salut" i ha recordat que "aquest és l'hospital que faltava a la xarxa pública catalana". Tanmateix, però, Quirónsalud encara no ha respost a l'oferta de la Generalitat. El conseller creu que si no ha estat així, és precisament perquè "és una negociació delicada".

En cas que l'operació no sortís com vol el Govern, Salut mantindrà el trasllat de l'activitat pública que es deriva a l'HGC a Terrassa. 

Expulsió del sistema públic

El Departament de Salut va expulsar l'Hospital General de Catalunya i la Clínica del Vallès del sistema públic (Siscat) el febrer d'aquest any sota l'argument que tenen una titularitat privada i, per tant, "ànim de lucre". "És el pas més important en termes de reforçar el caràcter públic del sistema sanitari", va dir llavors el conseller.

És per això que el Govern va deixar de pagar més de 22 milions d'euros anuals als dos centres, que servien per rebaixar les llistes d'espera, així com per descongestionar els hospitals públics de la zona. Ara l'objectiu de Salut és comprar l'Hospital i retornar-lo al sistema públic.

Aquesta proposta es produeix després que la Junta Facultativa, l'Associació Professional de Facultatius de l'Hospital General de Catalunya i CCOO anunciessin que es mobilitzarien en contra que aquest centre surti del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de la Generalitat.