"La política espanyola està més feble ara i no sabem com estarà a la tardor". Amb aquestes paraules, l'exportaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, ha proposat a El Matí de Catalunya Ràdio que el referèndum se celebri abans de l'estiu perquè considera que al setembre, el "partit que està de mudança" (el PSOE), pot estar "més fort" i ara mateix a Catalunya "el debat ja és molt madur".

Precisament per això, ha emplaçat el Govern a "fixar la pregunta com més aviat millor" i altra vegada s'ha reiterat que "ha de ser clara, senzilla i que s'entengui". En aquest sentit, ha assegurat que "no hi ha ningú en clau interna que es pugui desmarcar tant si es fa al juny com si es fa al setembre" i ha animat els de Carles Puigdemont que, si estan "atabalats", mirin el 9-N perquè "és una font de confiança".

Després que alguns eurodiputats catalans denunciessin al Parlament Europeu que l'Estat desobeeix el Tribunal Constitucional, Homs ha proposat seguir els passos del president espanyol quan parla del cas que el seu govern fa a l'alt tribunal: "Oi que Rajoy diu que tot el que fa és legal? Doncs nosaltres també!".

L'exdiputat del PDeCAT ha recordat que l'executiu estatal "fa servir un debat legalista fet a la seva conveniència", així com que "la llei és la seva imposició" amb l'objectiu de deixar ben clar als catalans que "el destí del nostre país està a les nostres mans".

Decapitat i al Congrés

Completament "il·lusionat" per haver recuperat la seva vida personal i professional, Homs s'ha agafat amb humor la seva expulsió de l'hemicicle i, després d'explicar que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va ser de les poques que s'hi va acomiadar perquè la majoria de la resta no es van dignar a fer-ho, ha ironitzat amb el fet que els membres del govern de Mariano Rajoy i els diputats del PSOE i Cs i d'altres partits: "Em decapitarien i penjarien el meu cap al Congrés al costat dels quadres franquistes".

Homs ha recordat que tot i que la inhabilitació és per un any i un mes, realment "m'han suspès per molt més temps, per tota la legislatura", però ha assegurat -i així ho ha mostrat durant l'entrevista- que està "content". Ara bé. Sí que ha volgut llançar una pregunta a l'aire qüestionant-se si "hi ha algú tan innocent que es cregui que m'han inhabilitat per no complir una resolució del TC", i s'ha respost a si mateix posant damunt la taula que "hi ha un Estat espanyol que per falta de projecte i incapacitat de convèncer vol vèncer violentant la democràcia i l'estat de dret".

Precisament en aquest sentit, l'exdiputat demòcrata ha fet al·lusió a l'"Espanya magnífica que ens pinten alguns" per fer memòria que "dos diputats del Congrés hem hagut de plegar: un per ser acusat de pertànyer als GAL, l'altre per posar urnes". Però ell, que està "molt bé i gens deprimit", ajudarà ara el Govern amb el que li vagi demanant, això sí, des d'una altra perspectiva, sense cobrar i sense entrar en l'organització, per res, del referèndum.