El diputat del Partit Demòcrata Català (PDC) Francesc Homs, igual com ha fet el republicà Joan Tardà, ha plantejat al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, la possibilitat d’asseure’s a parlar d’un “govern de canvi” un cop es faci evident la incapacitat de Mariano Rajoy de tirar endavant la investidura.

Homs, que ha recordat que ja va fer el mateix plantejament a Sánchez el passat mes de març, ha advertit al líder socialista que fer això possible el PSOE hauria d'acceptar el referèndum que, segons les enquestes, recolzen el 80% dels catalans.

El parlamentari del PDC ha intervingut encetant el torn del grup mixt després que, per primer cop, els diputats de l’antiga Convergència no disposin de grup parlamentari propi al Congrés.

Incapacitat política

El diputat del Partit Demòcrata ha fet aquest plantejament a Sánchez després de retreure que el llenguatge “tremendista” utilitzat per Rajoy en l’obertura del debat d’investidura no permet establir “diàleg ni acord ni començar cap mena de deliberació” sobre el procés català.

“Rajoy ha usat Catalunya per pressionar-lo a vostè i qui més perjudicat en surt és ell mateix”, ha retret Homs tot assegurant que les paraules del candidat popular evidencien que ha penjat un cartell a Catalunya de “tancat per incapacitat política”.

“Catalunya és una nació, és un subjecte polític, i té dret a decidir lliurement i pacíficament el seu futur”, ha assegurat.

Autocrítica

En el torn de rèplica, Rajoy ha assegurat que aquest plantejament de govern alternatiu seria “el pitjor per a Espanya” i “duria aparellats molts perills per al futur del país”. El candidat popular ha replicat les crítiques d’Homs acusant el PDC de plantejar “llisa i planerament la liquidació de la nació espanyola”.

Després de recordar que a Barcelona els populars van aconseguir més suports que Convergència, Rajoy ha aconsellat Homs que faci autocrítica i comprovi amb quins suports compta. “Igual els ha arribat l’hora de fer-ho, pensi-ho bé senyor Homs”, ha aconsellat.

Durant la intervenció inicial, Homs ha retret que l’acord PP-C’s representa la culminació del procés de recentralització dut a terme pel govern del PP –"una reforma de facto de la Constitució per la porta del darrere"– i, referint-se a la defensa del trilingüisme que fa aquesta proposta, ha reclamat que “no actuïn amb l’estómac” en aquest tema i atenguin a la comunitat educativa i al sentit comú.

El diputat ha ironitzat igualment que Rajoy havia fet el dia anterior un plantejament en el sentit de “jo o el caos”, per la qual cosa ha aconsellat comprar-li un mirall perquè comprovin quina és l’autèntica situació. “El problema són vostès. Són responsables de la situació que tenim”, ha retret acusant els populars d’incapacitat i abús de poder.