L'ex conseller de la Presidència i actual diputat del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, no presentarà cap recurs per evitar anar a judici per haver tirat endavant el 9-N. Podia fer-ho com tots els investigats, i tenia l'opció de defensar els seus arguments i presentar un escrit. I tenia entre 3 i cinc dies per fer-ho. Però prefereix aplicar la "tàctica política" i deixar tot el seu argumentari pel al judici, del que n'està segur que no se'n podrà escapar.

Aquest matí el Tribunal Suprem ha tancat la instrucció i ha comunicat a la Fiscalia que digui si vol obrir judici o arxivar el cas. I tal com han anat els fets fins ara, Francesc Homs està segur que acabarà assegut al banc dels acusats. És per això que, com diu ell, "t'has de guardar l'artilleria i els bons arguments pel moment més adequat". I el moment serà en el judici. 

"Estem en un conflicte. No té res de jurídic, té molt de polític", ha dit, mentre afegia que es defensarà "perquè d’arguments en tinc a cabassos". Homs situa el debat en l'estrada política i d'enfrontament amb l'executiu de Mariano Rajoy: "Hi ha una lectura política i molt interessada per part del Tribunal Suprem dels fets del 9-N, amb algun episodi tirant a ridícul". 

Homs es veu com un "pretext" que té la justícia espanyola i el mateix govern de Rajoy per "jutjar de mala manera el poble de Catalunya i la seva dignitat".

No podran evitar el referèndum 

"El 9-N els va posar de mal humor per la seva incapacitat de fer-hi front", ha dit Francesc Homs. I amb el seu to èpic habitual ha afegit: "El 9-N no el podran esborrar. Malgrat que els pesi, perquè van dir que no es votaria, i es va votar". I amb la vista posada al setembre ha afegit: "Igual que passarà amb el referèndum del 2017, no el podran evitar".

Segons el diputat, amb el setge judicial "l’Estat espanyol demostra la seva debilitat i la seva incapacitat. Per la via dels tribunals, imposicions, arbitrarietat... no hi ha sortida en un context democràtic". 

Francesc Homs ha reiterat durant la breu roda de premsa que "l’Estat espanyol no s’adona que criminalitzant els que hem posat urnes s’està posant en un carreró sense sortida". I fent referència als diferents casos judicials amb el procés sobiranista com a centre i que han agafat un ritme trepidant aquestes dues últimes setmanes de l'any, ha conclòs: "Volen criminalitzar-nos i presentar-nos com a delinqüents quan simplement el que hem fet és promoure l'exercici de la democràcia".