"A mi els de l'Estat espanyol no em faran plegar. Ells anuncien que volen que plegui i jo no penso plegar". Així de clar ha estat Francesc Homs després de saber que la Fiscalia General de l'Estat demana 9 anys d'inhabilitació per tirar endavant el 9-N.

"L'Estat espanyol em vol inhabilitar. Jo no plego, plegaré el dia que cancel·li el meu compromís polític, si el meu partit considera que s'ha de fer un relleu. Jo no plegaré perquè m'ho digui la Fiscalia, ni l'Estat espanyol ni cap Tribunal Suprem", ha reiterat al llarg de la compareixença.

El diputat al Congrés, però, té molt clar que no podrà entrar a l'hemicicle un cop inhabilitat, perquè no li serà permès. El que no descarta és presentar-se a eleccions i seguir exercint en la política catalana. 

Homs, que en el moment de la consulta era el conseller de la Presidència, va posar per escrit en un mail que calia continuar amb els preparatius, quan una de les empreses que s'encarregava dels sistemes informàtics va consultar si continuaven o no després que el Tribunal Constitucional suspengués la consulta.

En aquest sentit, l'exconseller de la Presidència ha qualificat d'aquesta manera el setge de l'Estat espanyol als càrrecs electes catalans: "A mi em faria fàstic formar part d'un govern on per posar urnes t'inhabiliten i on per manipular policia i Fiscalia et donen càrrecs", ha apuntat referint-se en aquest darrer punt a l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz, que després de les converses destapades amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya ha sortit lliure de culpes i amb el cas arxivat judicialment.

Sobre aquest extrem, Homs ha replicat les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá: "És un insult a la intel·ligència quan diu que la fiscalia actua independentment del govern espanyol. Catalá forma part d'un govern que dóna instruccions a la Fiscalia. És public i notori que ells manipulen els tribunals". "Tontos no som", ha rubricat.

"Ho tornaria a fer"

"Vaig estar molt implicat en el 9-N. Ho tornaria a fer, per descomptat". Homs no ha negat mai la seva participació activa per tirar endavant la consulta. És més, se'n mostra orgullós i ho repeteix cada cop que ha de reaccionar als moviments judicials.

Avui, un cop més ha començat la compareixença reafirmant-s'hi i amb la vista posada en el referèndum: "Vaig fer tot el que va estar al meu abast perquè es pogués votar. Ho vaig dir en rodes de premsa". I ha ironitzat sobre l'actitud de l'executiu espanyol comparant-los amb un còmic de ficció: "Hi ha un relat de Mortadelo y Filemón, les hemos pillao. Que no s'esforcin tant, jo no estava amagat darrera una cortina. Sí, ho vaig fer".

Per Homs el 9-N va ser "l'acte d'afirmació més contundent de país de tots els que s'han fet" fins a l'actualitat. I en aquest sentit, la consulta va ser un gran aprenentatge per ara organitzar el referèndum. "Es pensen que a base de presentar-nos com a delinqüents esborraran aquell acte d'afirmació. Va ser i és una font d'aprenentatge pel referèndum".

I ha sentenciat: "Quan ens ho proposem posem les urnes, votem i ho fem bé. I ho tornarem a fer".

L'èpica d'Homs

Francesc Homs ha recuperat avui les seves millors frases del seu procés. Ha reiterat i destacat el que li va dir al jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya quan va anar declarar voluntàriament: "Quan més altes seran les penes, més gran serà la victòria". 

També ha tornat a incidir en el fet que "l'Estat està en un carreró sense sortida" amb la seva estratègia de la intimidació i la por.

"Què faran? Enviar els tancs?", ha tornat a dir avui Homs replicant l'acció de l'Estat i mantenint que "es posaran les urnes i el referèndum es farà". Ha recordat la dimissió del Fiscal General de l'Estat després d'obligar-lo a presentar la querella contra el 9-N, decisió la qual es negaven els fiscals catalans, que van acabar dividits.