El PDeCAT i Esquerra Republicana han coincidit aquest dimarts a negar que s'hagi produït una reunió secreta entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, una hipotètica trobada a què ha al·ludit el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El líder dels socialistes catalans ha assegurat en un esmorzar informatiu a Madrid que té constància que hi ha hagut contactes "al màxim nivell" i que creu que fins i tot s'ha produït una entrevista entre Rajoy i Puigdemont. "Jo crec que fins i tot s'han vist", ha comentat.

"Ni em consta ni m'imagino converses secretes entre la Generalitat i el Govern d'Espanya", ha assenyalat el portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, en ser preguntat sobre això. És més, ha insistit que l'únic que li consta és la "negativa real al diàleg" del Govern i l'"únic diàleg" que tenen els independentistes catalans "és amb els tribunals" on els porta contínuament el PP.

Iceta busca "animar l'ambient"

Segons el parer d'Homs -en la imatge amb Aitor Esteban (PNB)-, el que pretenia Iceta en parlar d'aquesta presumpta reunió secreta és "animar l'ambient" i remarcar "les contradiccions" en les que ha incorregut el PP català en els últims dies sobre que Rajoy estaria preparant una hipotètica oferta a la Generalitat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu parlamentari d'ERC, Joan Tardà. "No em consta i estic convençut que no s'ha produït", ha dit, respecte a la presumpta cita entre el mandatari espanyol i el català.

I, com Homs, s'ha referit a les declaracions del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, sobre aquesta possible nova proposta de l'Executiu de Rajoy després, "desmentides" pel líder del PP català, Xavier García Albiol.

Referèndum sí o sí

En qualsevol cas, Tardà ha avisat que no es pot pensar "estúpidament o ingènuament" que els catalans es conformaran que el Govern central comenci a complir alguns dels 46 punts que Puigdemont va reivindicar davant de Rajoy, i ha deixat clar que l'objectiu continua sent convocar la consulta al setembre.

"Estem disposats a negociar la pregunta, el calendari i els procediments, però també han de saber i el Govern ho sap, que si no volen negociar de la mateixa manera convocarem el referèndum", ha conclòs.