“És una persecució política a l’independentisme per part de la fiscalia. Mentre al rei emèrit li arxiven tot, a nosaltres ens persegueixen. Ja no estic a la política, però penso el mateix.” L’exconseller de  la Presidència, Francesc Homs,  ha fet aquestes declaracions avui, després de declarar durant més d’una hora com a investigat  per una peça de la causa d’Exteriors, per haver permès tres despeses que sumen uns 58.000 euros l’any 2012. Homs, defensat per la penalista Judit Gené, ha explicat a la magistrada del jutjat d’instrucció 18  de Barcelona el procediment "legal" dels tres expedients que qüestiona la fiscalia. Inicialment, la magistrada Carmen García Martínez va arxivar   aquestes tres despeses en considerar que no estaven relacionats amb la promoció exterior de la independència de Catalunya, però l’Audiència de Barcelona, li va fer reobrir, a petició de la fiscalia, per fer una mínima instrucció. Homs ha assegurat que demanarà l’arxivament de la seva imputació per prevaricació i malversació de fons.

Una de les tres despeses en qüestió és una subvenció directa a la Fundació Catdem, propera a Convergència, de 7.400 euros. Homs ha justificat  aquesta  ajuda directa perquè era l'única entitat que podia fer els treballs, i que l'interventor la va validar. Ha afegit, que es va publicar en el BOE de 2013, juntament amb altres subvencions directes i ni la fiscalia ni el Tribunal de Comptes van posar-les en qüestió el 2014 en la revisió de les despeses dels governs autonòmics. “La fiscal m'ha arribat a preguntar si em semblava lògica una subvenció directa a Catdem; això és acció política, són preguntes que es fan al Parlament. En un jutjat es pregunta si un fet és legal o no”, ha criticat Homs, que ha afegit: "La metàfora del dia  és que el rei emèrit es passeja tranquil, mentre la fiscalia esmerça esforços a perseguir independentistes i es relaxa amb el rei."

Estudi de la Zona Franca

La segona despesa a debat és que es va encarregar al bufet d’advocats Manubens un estudi per reactivar el polígon industrial de la Zona Franca  de Barcelona i atraure inversió estrangera, xifrat en  14.520 euros. El responsable de Manubens, també ha declarat avui al jutjat com a testimoni, i ha exposat que era una proposta pel Consorci de la Zona Franca, llavors presidit pel popular Jordi Cornet, i que com els va agradar la presentació, els van demanar  un informe per escrit, que el va pagar la Generalitat, com a membre del consorci.

Finalment, la tercera despesa és el pagament d’un viatge a Barcelona de comunitats catalanes  de l’exterior. En aquest cas, Homs ha aclarit a la magistrada que no era una adjudicació directa sinó que,  abans s’havia fet un concurs públic per escollir l’agència de viatges, i que a més ho havia fet el Departament d’Economia i no el de Presidència. A més, ha explicat que el fraccionament del pagament, en dues factures de 17.500 euros, era un tema fixat en el conveni per tal de quedar pagada l’assegurança. Avui també ha declarat com a investigat l’exsecretari d’Exteriors, Senén Florensa.

Amb tots aquests arguments, la magistrada ha de resoldre si torna a dictar l’arxivament de la causa. Paral·lelament,  continua  oberta la causa d’Exteriors, amb l’exconseller  d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i l’exdirector general de Diplocat, Albert Royo, com a principals investigats de la despesa  de prop d’un milió d’euros entre els 2013 al 2017 per promoure Catalunya a l’exterior.