Francesc Homs, exconseller de la Presidència de la Generalitat, haurà de declarar pel 9-N el 19 de setembre. El magistrat de la Sala II del Tribunal Suprem, Andrés Palomo del Arco, ja l'ha citat. Homs és diputat tot i la dissolució de les Corts perquè és membre de la Diputació Permanent.

La declaració serà a les 11.00 hores i ha estat notificada al diputat a través del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè Homs no ha pres possessió del seu escó encara, ni tampoc no s'ha personat encara en la causa oberta contra ell el mes de maig passat.


Representants de Junts Pel Si i entitats sobiranistes arriben al TSJC amb Francesc Homs / Foto: Sergi Alcàzar 

El Suprem va assumir la competència de la part del 9-N que afecta Francesc Homs després de retornar a Barcelona la causa que afecta Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. A Homs l'investiguen pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació. El Tribunal Suprem va obrir la investigació contra Homs el 25 de maig. Homs encara no s'ha personat a la causa. 

Mentre el camí judicial de Francesc Homs tot just comença ara, Mas, Ortega i Rigau arriben al final. L'expresident, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament estan en l'últim tram abans d'anar a judici. En qualsevol moment la Fiscalia presentarà els seus escrits d'acusació i sabrem quants anys demana de presó per a cada un. Després tot estarà a punt ja per posar data al judici.

TSJC

Homs ja va comparèixer en aquesta mateixa causa davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Va ser una compareixença voluntària, abans que el Suprem l'imputés i, de fet, abans que rebés el sumari de tot el cas. El jutge que instrueix la causa del 9-N en el TSJC va remetre al Tribunal Suprem tot el cas, en entendre que els fets atribuïts a l'exconseller de Presidència Francesc Homs no es poden desvincular dels comesos per l'expresident català Artur Mas.

Després de rebre l'exposició raonada, la Sala Segona del Suprem va tornar tota la causa al TSJC, excepte el que afecta Homs, perquè l'instructor a Catalunya segueixi investigant l'assumpte excepte en els punts relatius al diputat. L'Alt Tribunal va preguntar llavors a la Fiscalia davant el Suprem sobre si era procedent imputar a Homs i aquesta va informar el Tribunal que és favorable que se l'investigui, en una peça separada del sumari central, per possible prevaricació, desobediència i malversació, tot això en relació amb la consulta del 9-N.

La imputació d'Homs

El delator d'Homs és un correu electrònic en què l'exconseller de la Presidència respon a les empreses encarregades de fer tots els programes informàtics per tirar endavant la consulta. Un cop el Tribunal Constitucional va haver suspès el 9-N, una de les empreses, T-Systems, es va adreçar a Presidència preguntant si havien de tirar endavant o no. Homs va ordenar tirar endavant i va alertar l'empresa que si trencaven el contracte, els posaria a disposició dels seus serveis jurídics.

D'aquesta forma, mantenia el fiscal català i reprodueix ara la Fiscalia del Suprem, Homs "irraonablement va legitimar la continuació dels treballs, la qual cosa va conduir que aquests prosseguissin i culminessin en els dies successius", defensant la seva decisió en els serveis jurídics de la Generalitat i en "altres experts de Dret penal, processal, administratiu i constitucional".