El candidat de CDC a les eleccions generals, Francesc Homs, ha acusat PP, PSOE i C's de ser "els més separadors" per atiar l'anticatalanisme amb l'objectiu d'esgarrapar vots amb vista a les eleccions del 26-J, a partir de les recents declaracions d’Albert Rivera de "trencar-se la cara" per parlar castellà a Catalunya i de Susana Díaz d’assegurar que els estalvis dels andalusos aniran a parar a les arques catalanes.

En un diàleg sobre el procés de transició nacional amb l'exmagistrat del TC i president de l'Institut d'Estudis per a l'Autogovern, Carles Viver Pi-Sunyer, i l'expresident el Parlament i president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol (Demòcrates), Homs ha reiterat que el líder de C's, Albert Rivera, ha descobert el seu "discurs anticatalanista, en què estan obstinats els polítics espanyols també de PP i PSOE per aconseguir un grapat de vots". "I després ens acusen a nosaltres de separatistes, quan són ells els més separadors", ha sostingut el candidat convergent, opinió que han compartit Rigol i Pi-Sunyer.

Per Rigol, Espanya "ha intoxicat de catalanofòbia molta part del poble espanyol" a la recerca de vots com, segons la seva opinió, s'ha vist amb les recents declaracions de la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, un motiu més perquè els que apostaven per l'encaix de Catalunya a l'Estat siguin ara independentistes.

"Ho comparteixo plenament, i per aquesta raó sóc tan escèptic de les ofertes que puguin arribar", ha afegit Pi-Sunyer, que ha reiterat que existeixen bons arguments jurídics per sostenir que un referèndum cap dins de la Constitució. Després d'argumentar que la ruptura i la desobediència ha de fer-se en bloc, ha constatat que, malgrat que ara no tenen aliats internacionals, no significa que no s'observi a Catalunya: "Em sembla que no ho tenim molt en compte. L'essencial és tenir una majoria clara. Hem de fer-ho de manera que la comunitat internacional vegi que serem un soci fiable".

Dret a l’autodeterminació

Així mateix, Pi-Sunyer ha explicat que les estructures d'Estat estan "a punt" i, després de rebutjar les reformes constitucionals que es plantegen, ha subratllat que l'única que podrien acceptar és si es reconegués el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Insistint en la qüestió, Rigol ha afegit que no és suficient un independentisme reactiu respecte a l'Estat, perquè "cal construir la independència del segle XXI i no del XVIII", per la qual cosa considera que la pressa és un mal assumpte. "Quan parlen de l'imperi de la llei, parlen de la llei de l'Imperi, ens tracten com a súbdits i no com a ciutadans", ha lamentat el també exdirigent d'Unió, ara a les files de Demòcrates, que ha revelat que votarà Homs el 26-J. Segons ell, Demòcrates permet votar qualsevol partit independentista, i "la independència més creïble és aquesta".