L'exconseller i diputat del PDeCAT al Congrés Francesc Homs ha anunciat que recorrerà davant del Constitucional la inhabilitació d'un any i un mes a què ha estat condemnat i que demanarà a l'alt tribunal la suspensió de l'execució de la pena fins que decideixi sobre aquest recurs d'empara. En qualsevol cas, ha deixat clar que seguirà anant al Congrés fins al darrer moment. "Fins que no se’m despulli de l'acta diputat sóc diputat", ha sentenciat.

Homs ha recordat que hi ha precedents de casos en què s'ha suspès l'execució de la pena fins conèixer la posició definitiva del TC. Per aquesta raó, ha assegurat que no farà cap moviment abans que s'adopti una decisió definitiva, "ells sabran com i de quina manera".

El Tribunal Suprem ha fet pública avui la condemna d'un any i un mes d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per la participació d'Homs en la consulta del 9-N. L'exconseller ha comparegut a la seu del PDeCAT aquest vespre acompanyat dels seus companys de gabinet també condemnats pel 9-N Artur Mas i Irene Rigau, així com la coordinadora del partit, Marta Pascal, la consellera Neus Munté i Meritxell Borràs i diputats de Madrid.

Homs Sentencia PDeCAT - Sergi Alcàzar

Igual com han fet Mas i Rigau, el diputat al Congrés ha deixat clar que té intenció d’emprendre tots els recursos possibles fins arribar a instàncies europees. Per aquesta raó, tot i mostrar el seu escepticisme sobre el resultat, ha explicat que ha de passar per la “finestra del TC”.

Sentència política

Homs ha insistit que la seva és una sentència política, que ha titllat d'error i absurditat. "Se'm condemna per les meves idees i això no és propi ni d'un estat de dret ni d'un estat democràtic", ha advertit.

Ha argumentat les seves paraules destacant que el tribunal el culpa d'haver-se sumat "a un desafiament que afecta les bases mateixes del sistema constitucional". "I això és un judici polític. Demostra que l'Estat ha perdut", ha reblat.

Convida a inhabilitar Rajoy

No obstant, després de subratllar que la decisió del Suprem fixa doctrina i deixa clar que en un conflicte de competències entre una administració autonòmica i l'Estat hi pot haver conseqüències penals, ha convidat a presentar querelles contra el president, Mariano Rajoy.

"Es pot inhabilitar Rajoy perquè és el rei, el número u, en incompliments de sentències del TC", ha ironitzat.

Homs Sentencia PDeCAT - Sergi Alcàzar