El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat aquest diumenge que el Govern està "absolutament preparat" per acollir la seixantena de persones rescatades per Proactiva Open Arms a prop de Líbia i que es dirigeixen cap al Port de Barcelona després de l'autorització del govern espanyol. El vaixell de salvament està previst que arribi dimecres al matí.

El conseller ha explicat que hi ha equipaments disponibles "a tot el país" per fer l'acollida i que caldrà "coordinar-se molt bé" amb els actors implicats de cara a dimecres, quan està prevista l'arribada del vaixell de l'ONG catalana. Segons fonts del Govern, els migrants seran acollits molt probablement al Complex Educatiu de Tarragona i a la Residència Blume d'Esplugues de Llobregat.

El conseller denuncia la situació amb els refugiats

El Homrani ha lamentat que els centres de coordinació marítima de Malta i Itàlia no hagin permès atracar als seus ports el vaixell de salvament de l'ONG catalana amb la seixantena de migrants rescatats. "Hem de denunciar de forma molt clara l'incompliment del dret marítim, el primer són les persones i l'atenció dels nàufrags ha de ser a la costa més propera", ha dit.

Per al conseller, "és molt preocupant que hi hagi països europeus que incompleixin el dret marítim i els drets humans, és important que ho expliquem, perquè si no normalitzem una situació que no pot ser normal".

El vaixell desembarcarà a Barcelona

L'arribada del vaixell de salvament es preveu per dimecres i el conseller s'ha mostrat satisfet que el govern espanyol hagi autoritzat que Proactiva Open Arms pugui desembarcar al Port de Barcelona

El conseller ha afegit que els migrants hauran de tenir els drets de refugi i drets de ciutadania i que la prioritat serà atendre'ls. "Tenim disponibilitat d'equipaments a tot el país per poder-ho fer, no hi ha d'haver cap problema", ha garantit.

El Homrani ha remarcat la importància que "la coordinació sigui fluida" tant amb l'Ajuntament de Barcelona com amb la resta de municipis i amb el govern espanyol. "Tenim espais preparats, a partir d'aquí el que pertoca és coordinar-ho molt bé amb tots els actors principals a partir de dilluns i tenir una resposta preparada per dimecres", ha reblat.

Segons han indicat fonts del Govern, s'està treballant perquè la seixantena de migrants siguin acollits al Complex Educatiu de Tarragona, conegut popularment com la Laboral, i a la Residència Blume d'Esplugues de Llobregat, que té habitacions familiars i està gestionada per la Secretaria General de l'Esport.