El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, s'ha decantat per reformar el sistema de protecció de menors a Catalunya durant els propers mesos, tenint en compte tots els actors, davant l'augment d'arribada de menors migrants no-acompanyats, que ha generat distorsions: "Hi ha hagut moments en els quals no hem tingut la capacitat de generar places al mateix ritme de la necessitat" que en generava l'arribada.

"Durant els propers mesos ens correspon debatre sobre el futur del sistema de protecció de manera conjunta. És un repte de país", ha afirmat en una compareixença per voluntat pròpia en comissió parlamentària aquest dimecres, en la qual ha detallat que abans d'acabar l'any faran una jornada de treball conjunta amb tots els agents per reevaluar el model i renovar-lo de cara a l'any vinent.

El conseller ha assenyalat que, en la reunió de la Taula d'atenció integral a menors sense referents familiars d'aquest dimecres, hi han convidat també la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i diversos sindicats, a més de representants de la Generalitat i les entitats socials i municipalistes.

Ha explicat que a l'estiu s'han creat 1.400 places i actualment n'hi ha uns 2.000 al sistema: "Hem de tenir aquesta capacitat de donar resposta a aquesta emergència que continuarà, com a mínim durant dos mesos"..

El Homrani ha reconegut que hi ha hagut "distorsions" en el sistema entre la flexibilitat amb la qual poden crear places i la rapidesa de les arribades, amb situacions com que va haver-hi joves dormint a la seu de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia), i a diverses comissaries aquests cinc dies.