_MG_0660

Tot l’arc parlamentari s’ha donat cita aquesta tarda a l’auditori de la cambra catalana per homenatjar Muriel Casals. Les intervencions del president Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, han centrat les tres breus intervencions institucionals. Però l'homenatge era l'unànime record de la cambra.

Ha estat un acte curosament organitzat perquè tothom hi tingués cabuda amb comoditat. L'objectiu era il·lustrar la voluntat d’entesa i diàleg d’una diputada que va arribar al Parlament després de convertir-se en un dels rostres del procés independentista. No hi ha faltat una representació de Ciutadans, encapçalada per la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ni del PP –tot i no estar representat pel seu líder Xavier Garcia Albiol, que ha excusat la seva assistència i l'ha substituït el portaveu adjunt Santi Rodríguez-.

Els organitzadors s'han preocupat de deixar una hora de marge entre l’acte del Parlament i l’homenatge organitzat per Òmnium al passeig dels Til·lers per evitar cap problema al parc.

Aquest país durà el teu nom

_MG_0790

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha protagonitzat un breu parlament en què s’ha dirigit directament a Muriel Casals per dir-li: "El nou país durà també el teu nom".

“Feliços de poder-te honorar amb el millor homenatge que podem fer, que és complir el teu somni. Gràcies Muriel, fins sempre”, ha proclamat.

Bonhomia, humilitat, fermesa, coratge, capacitat d’escoltar, sentir i viure han estat alguns dels trets que ha destacat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va compartir amb Casals el lideratge de les grans manifestacions que ha viscut el procés independentista. “Muriel ens va demostrar que és possible afrontar objectius immensos i fer-ho amb humilitat cercant sempre el màxim d'acords i consensos”, ha recordat.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha evocat la tendresa, la vehemència amb la qual defensava les seves conviccions i les ganes de viure. I ha tancat la seva intervenció convidant els presents a participar en l’acte al passeig dels Til·lers, que començava a les set de la tarda. “La Muriel va arribar al Parlament per ser la veu de molta gent i el seu comiat d’honor ha de ser al carrer”, ha reblat.

Maragall i Pujol

_MG_0954

Des de la primera fila han seguit l'acte la família de Muriel Casals, el president de la Generalitat, acompanyat del Govern, i la presidenta del Parlament. També hi eren els expresidents Artur Mas, José Montilla i Pasqual Maragall. En un lloc més discret ha seguit l'acte Jordi Pujol, en una de les primeres aparicions públiques que protagonitza des que se li va retirar els honors d'expresident.

També hi eren els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com representants del món social, econòmic i cultural.

Els periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas han dibuixat el perfil de Muriel Casals, nascuda a Avinyó el 1945, filla d’un sabadellenc republicà exiliat i una jove francesa. Han recordat la seva vocació sabadellenca, i han fet un repàs dels llocs on va transcórrer la seva vida, els amics, els companys de combat democràtic. La família.

La Companyia Elèctrica Dharma ha obert l’acte amb Sant Martí de Canigó, Maria del Mar Bonet ha interpretat Enamorat i Al·lota; el violoncel de Pau Codina, Après un rêve de Fauré. L’acte s’ha tancat amb la Lletra a Dolors de Miquel Martí i Pol recitada per Sílvia Bel i El cant de la Senyera interpretat pel Cor de Cambra del Conservatori del Liceu.

Fotos: Sergi Alcàzar