El govern a l'exili ha protagonitzat aquesta tarda un acte unitari de l'independentisme a Anvers (Flandes, Bèlgica) homenatjant un català que hi va ser famós, el capità de la coronela de Barcelona Josep Antoni de Rubí i de Boixadors, que va dirigir la fortalesa de la ciutat flamenca quan la van perdre els Borbons i va passar a la casa d'Àustria.

L'acte ha comptat amb el suport del Consell per la República, i ha tingut l'adhesió de l'Assemblea, Junts, ERC, la CUP i Demòcrates. 

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha recordat que Josep Antoni de Rubí va haver d'anar també a l'estranger i va tenir una via política activa allà on va ser. "Hi ha un fil conductor, i és que hi ha una repressió borbònica que continua vigent avui", ha apuntat.

"Esperem ser la darrera generació d'exiliats catalans, i de poder retornar amb llibertats i respecte polític i social", ha dit. "Cada dia pensem que ens queda menys per poder tornar a una República lliure", ha afegit.

Puigdemont ha precisat que, a diferència de Josep Antoni de Rubí, que es va haver d'exiliar després del 1714, ara es basen en l'Estat de dret internacional i europeu. "Ho estem fent possible", s'ha mostrat convençut, respecte de la lluita independentista per aquesta via.

A l'acte també ha intervingut la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, que ha destacat que per la Diada "rememorem una derrota però ho fem perquè reivindiquem i no renunciem a la nostra sobirania". Ha llegit un escrit sobre història enviat pel vicepresident Oriol Junqueras, on aquest afirma que la resistència als Borbons era unànime als Països Catalans i que hi va haver ajudes de Mallorca a Catalunya i a l'inrevés. 

El conseller Lluís Puig ha explicat la figura de Rubí, i ha recordat que la fortalesa d'Anvers és un lloc emblemàtic en aquest sentit, perquè va ser-ne governador, després que els Països Baixos sota dominació espanyola van passar a mans dels Habsburgs de la casa d'Àustria pel Tractat d'Utrecht.

Josep Antoni de Rubí, que també va ser virrei de Mallorca, es va mantenir sempre fidel als Àustries i no va acceptar mai els Borbons. Va governar sempre sota el paràigua de la casa d'Àustria.