El municipi del Perelló (Baix Ebre) ha celebrat aquest diumenge un homenatge als dos brigadistes internacionals britànics: John Ferguson i James Scott, que l'historiador aficionat Ivan York va aconseguir localitzar en una fossa comuna del cementiri municipal, l'any passat. York va reconstruir la vida d'aquests dos voluntaris britànics que van combatre al Batalló Britànic de la XV Brigada Internacional.

Ferguson i Scott són, pràcticament, els únics brigadistes trobats a Catalunya. "Moltes famílies ens demanen informació per trobar les restes dels seus avis o pares, però la majoria van morir al camp de batalla i no sabem on són", ha reconegut Jim Jump, secretari de la International Brigades Memorial Trust (IBMT), amb seu a Londres. En l'homenatge hi han estat presents familiars dels dos brigadistes trobats, que donaven per "desapareguts" des de feia 80 anys, entre "el silenci i el misteri".

James Scott tenia 30 anys, era mariner mercant i vivia a la ciutat gal·lesa de Swansea. Va morir el 31 de juliol de 1938. John Ferguson procedia de la ciutat escocesa de Glasgow i havia estat veterà de la Primera Guerra Mundial. Havia treballat com a miner a Alaska i al Canadà. Va morir el 26 d'agost de 1938. 

Més de 500 brigadistes van perdre la vida a Catalunya durant la Guerra Civil i el "misteri" d'on descansen les seves restes encara no ha estat resolt. "Van morir als camps de batalla i les seves tombes van ser destruïdes per les tropes feixistes quan va acabar la guerra. Saber que aquests dos voluntaris són en aquest cementiri per a nosaltres és molt important", ha afirmat Jump. 

Jump ha dit que els brigadistes van ser els primers britànics i irlandesos que van lluitar contra el feixisme europeu i ha lamentat que el govern britànic els "traís", a ells i la República Espanyola. "Els van abandonar al feixisme europeu i a 40 anys de dura dictadura", ha dit.

L'entitat ha col·locat plaques commemoratives al Poble Vell de Corbera d'Ebre i a la cota 705 de Pàndols al Pinell de Brai. Insisteixen que hi ha encara molts homenatges pendents per als brigadistes, perquè van ser "l'exemple més clar" de "la solidaritat internacional".