Protesta estrafolària contra l'amnistia. Un home de 28 anys s'ha encadenat a un arbre a la plaça de Cortes, just davant del Congrés dels Diputats, on ha iniciat una vaga de fam per intentar frenar l'aprovació de la mesura de gràcia per als líders independentistes que prepara el president en funcions, Pedro Sánchez. Cobert amb una bandera espanyola al voltant del coll, el noi, de nom Adán, profereix càntics amb un megàfon en què diu "Sánchez, ves-te'n ja, el poble no et vol" i "Que et voti Txapote", en referència al ja reconegut lema de la dreta per vincular el líder socialista amb ETA. Davant d'ell, també es mostren diversos cartells que inclouen la darrera frase, a més de 'Vaga de fam' i 'No amnistia'.

"Pedro Sánchez, en campanya electoral, el primer que va dir va ser que no pactaria amb etarres, i el primer que ha fet ha estat pactar amb etarres. Va dir que portaria Carles Puigdemont davant del jutge i no ho ha fet, el que farà és una amnistia i se saltarà la Constitució espanyola i això no ho podem permetre els espanyols", ha denunciat el jove, natural de Toledo, en declaracions a EFE. Adán també ha demanat una "repetició electoral i que la gent surti al carrer a protestar de manera pacífica", mentre que ha rebutjat una llei d'amnistia encara que aconseguís reunir una majoria al Congrés.

El manifestant, davant del Congrés
El manifestant, encadenat davant del Congrés / Foto: EFE

Segona nit de protestes

En la segona nit de protestes davant la seu del PSOE, unes 7.000 persones s'han concentrat davant de Ferraz. La jornada ràpidament ha vist com escalava la violència, amb enfrontaments entre els ultres d'extrema dreta i els antiavalots. El resultat han estat sis detinguts (cinc homes i una dona) i 39 ferits, dels quals 29 són policies.

Entre banderes franquistes i amb l'himne del Cara el sol sonant de fons, la manifestació davant de Ferraz s'ha omplert d'amenaces, lemes racistes i homòfobs i contra l'amnistia. Els principals objectius de la ira dels manifestants de dreta i extrema dreta eren Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, corejant lemes com "España no se vende, España se defiende", "Puigdemont a prisión" o "Pedro Sánchez, hijo de puta". Tanmateix, els ultres carreguen contra figures que abans defensaven: Felip VI o, com se l'ha sobrenomenat, Felpudo VI"Felipe masón, defiende tu nación". Tots aquests improperis han estat acompanyats de bengales i violència contra el desplegament policial davant de la seu socialista i, finalment, s'han desfermat les càrregues policials.

Al grup s'hi ha sumat el líder de Desokupa, Daniel Esteve, amb desenes de seguidors que s'han unit als presents. Entre altres, també hi han assistit la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, el diputat de Vox Manuel Mariscal o la diputada Rocío de Mer. A primera línia, i separats per tanques de la Policia Nacional, s'han agrupat afiliats de la formació ultra Espanya 2000, els quals s'han arribat a encarar amb altres manifestants que els retreien les seves proclames nazis. A més, la líder del grup neonazi Bastión FrontalIsabel Medina Peralta, ha pujat amb un altre noi al sostre d'un quiosc de tabac fent la salutació nazi i portant una bandera amb la creu de Borgonya.