El brindis per la Unitat/QS

Festa grossa aquest divendres a la seu del govern espanyol a Catalunya. La delegada de la Moncloa, Llanos de Luna, ha obert les portes del Palau Montaner per celebrar tres dies abans la Fiesta de la Hispanidad. Ha estat una celebració en dues etapes, amb tota la representació institucional de l'Estat a Catalunya i amb tota la direcció del PP català, que destacava entre les absències de representants de pes del PSC i de C's.

L'acte ha començat, oficiosament, a les 11 del matí. Llanos de Luna ha presidit la signatura del conveni entre el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, i el d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, per restaurar el Palau d'Aduanes, l'antiga seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya. S'hi gastaran 12,19 milions d'euros, als quals cal afegir els 3,89 milions ja gastats en la restauració estructural.

"Uns parlen de marxar i nosaltres mirem d'ampliar la casa", explica a El Nacional un dels convidats a la recepció, tot posant en comú la reforma i el procés sobiranista que viu Catalunya.

Un cop presentat aquest "caramel" per la Delegada, ha arribat a la seu tota la representació de l'Estat a Catalunya per brindar per "un país plural i divers, però unit". Entre els càrrecs que escortaven Llanos de Luna, s'hi comptaven el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miquel Àngel Gimeno, i el Fiscal en cap de Catalunya, Luis Romero de Tejada, protagonistes de la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas, per haver posat urnes el 9-N. Tampoc s'han perdut la celebració la màxima autoritat de l'Exèrcit a Catalunya, el tinent general Ricardo Álvarez Espejo; el cap de la policia espanyola i el de la Guàrdia Civil a Catalunya, el comissari Sebastián Trapote i el general de divisió, Ángel Gozalo Martín.

Discurs asserenat

Tots han escoltat el discurs asserenat de Llanos de Luna que, trencant la seva norma, no ha pronunciat cap part en català. Un discurs ple de referències a la unitat d'Espanya, sense estridències però amb conclusions contundents. "Espanya és la nació més antiga d'Europa", ha conclòs.

Pel que fa als partits, el PP ha monopolitzat la recepció. La direcció popular ha desembarcat al Palau Montaner. No ho ha fet de manera monolítica. Els diputats i dirigents s'han distribuït en dos grups. Per una banda, els albiolistes. I per l'altra, els camachos. Una divisió ara accentuada davant la poca oferta del partit per enviar noms a Madrid.

Cap representant de pes del PSC, ni de C's. De la formació d'Albert Rivera, només hi ha assistit la veterana diputada Carmen de Rivera que, professional, sempre fa bondat i representa el partit en els actes més difícils. La mateixa Rivera que va cantar "Els Segadors" en el congrés d'Unió en què Duran va derrotar Josep Maria Vila d'Abadal.

Queda lluny la imatge d'unitat espanyolista de celebracions semblants. El 2013 brindaven Pere Navarro, aleshores líder del PSC, i Albert Rivera, hiperlíder de C's. D'aquella foto només en resta Alícia Sánchez Camacho. Els altres dos apunten a Madrid. Potser també Alícia. Avui, quan se li ha preguntat de manera informal si aniria a la llista de les espanyoles, ha respost com millor sap fer: "Jo???".