Més novetats sobre les clavegueres de l'Estat. Si bé la setmana passada es feia públic que Anticorrupció ha engegat una investigació secreta relacionada amb el despatx Equip Econòmic (EE), una consultoria fundada el 2006 per l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de la qual anys després es va desvincular. Ara, l'ABC destapa que la cúpula d'Hisenda—amb Montoro al capdavant—va promoure inspeccions fiscals contra periodistes i polítics amb els quals l'exministre tenia enfrontaments professionals o personals. Les proves formen part de la recerca que ha arrencat el Jutjat d'Instrucció número 2 de Tarragona que investiga el despatx fundat per Montoro, segons apunta el citat diari les víctimes són periodistes, empresaris de mitjans de comunicació, polítics del PP i polítics del PSOE. 

Inspeccions a periodistes i polítics

Segons apunta el diari, l'exministre Montoro ja hauria ordenat inspeccions fiscals tant a periodistes com a polítics—del PP i del PSOE—amb els quals tenia discrepàncies professionals o personals. Tanmateix, no donen noms dels polítics, però si menciona un periodista, el cap d'investigació del mateix ABC, Javier Chicote, a qui Hisenda va investigar i tractar de sancionar, sense èxit, després que publiques una sèrie de reportatges sobre diverses irregularitats relacionades amb el despatx de l'exministre, que va néixer sota el nom de Montoro i Associats i va acabar canviat a Equip Econòmic (EE), i cobrava fins a 300.000 euros per informes per a grans empreses que pretenien influir a Hisenda.

El juny de 2017, Chicote va publicar 2 reportatges consecutius amb informació sensible sobre el despatx de Montoro. Després de l'estiu, la cúpula de l'Agència Tributària ja havia acordat investigar-lo. Així ho demostra un correu electrònic el 26 de setembre de 2017 entre l'inspector cap de l'Oficina Nacional de Recerca del Frau (ONIF), José Manuel d'Alarcón, el director de l'Agència, Santiago Menéndez Menéndez, i el director d'Inspecció Financera i Tributària, Luis María Sánchez González. En aquest correu parlen sobre "l'informe detallat que hem realitzat sobre Javier Chicote" i apunten que "remetrem una FITT—fitxa d'informació amb transcendència tributària— per a la seva càrrega en el pla d'inspecció".

L'Oficina Nacional de Recerca del Frau (ONIF) havia començat la investigació contra aquest periodista sota el nom 'Informe Chicote', però finalment no va haver-hi cap investigació formal. L'Agència Tributària va investigar fins i tot a la família del periodista, segons apunta l'ABC a l'informe constava un gràfic amb tota la seva família, inclosa la seva dona, la seva filla, els sogres, els pares, els germans i fins i tot, l'àvia de la seva parella. Finalment, l'informe concloïa que "no es detecten increments patrimonials no justificats" i que "el moviment d'efectiu dels seus comptes bancaris tampoc presenta un perfil particular de risc".