La investigació de la justícia andorrana a l’expresident del govern espanyol del PP Mariano Rajoy, els ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, a més de membres de l’antiga cúpula d’Interior per l’Operació Catalunya ha sacsejat l'actualitat, però no al nou líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo. El nou president del PP s'ha mantingut impassible davant la citació dels antics membres de la plana major del seu partit i la formació s'ha limitat a afirmar que no té "res a comentar", segons recull l'ACN. La investigació neix de les querelles de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, l'entitat Drets i els propietaris de la Banca Privada d'Andorra (BPA), que denunciaven delictes d'extorsió, coaccions i xantatge per part de la policia espanyola per tal d'aconseguir il·legalment informació bancaria de sobre Jordi Pujol, Artur Mas, Oriol Junqueras i les seves famílies.

Les denúncies inclouen que Rajoy i altres membres d'aquell Executiu espanyol del PP van "intimidar" al cap del govern andorrà, Antoni Martí, i altres ministres del seu govern l'any 2015. Ara, els ex-alts càrrecs del PP citats per la justícia andorrana tenen quinze dies per personar-se davant del tribunal amb un advocat andorrà o se'ls posarà un d'ofici. També se li atribueix a l'expresident popular i a Montoro delictes de falsedat documental per haver enviat informació falsa al FinCEN del departament del Tresor nord-americà, fet que va provocar la liquidació de la Banca Privada d'Andorra (BPA) i de la seva filial Banc de Madrid.

S'acaba la protecció

Durant anys els diversos governs espanyols que s'han anat constituint han evitat investigar l'Operació Catalunya. Si bé a Espanya és un tema que s'escombra sota l'estora, a Andorra no se segueix aquesta tònica. La justícia andorrana no només investiga, sinó que també els denunciants s'estan assegurant que alguns arguments que funcionen a Espanya no hi facin allà.

Per exemple, l'IDHA i Drets argumenten davant de la justícia andorrana que quan Rajoy va visitar el país per reunir-se amb el govern del principat, ho va fer a títol de present del govern espanyol i no pas com a cap d'Estat, figura que només recau en el rei. Quins efectes té això? Doncs que el cap de l'Estat té immunitat, però en aquest cas Rajoy "no està protegit per la immunitat prevista a l'article 8 del Codi Penal andorrà, de la mateixa manera que tampoc no ho estan els seus ministres i resta de càrrecs polítics implicats". De manera que la justícia andorrana pot acabar posant en una situació difícil als antics líder populars davant el silenci de l'actual cúpula del partit.